Najnovije

Boško Obradović: Francusko-nemački sporazum prvo primeniti u Hrvatskoj i BiH

Vlada Srbije konačno je prihvatila da pristupi izradi nove spoljno-političke strategije koju je poslanička grupa Srpski pokret Dveri - Patriotski blok predložila još 15. septembra prošle godine predajući u skupštinsku proceduru predlog „Preporuka Vladi Republike Srbije o novoj spoljnoj politici”.

Piše: Boško Obradović, Dveri

Posebno pozdravljamo uvođenje politike reciprociteta prema svim stranim državama, što je očito preuzeto iz izlaganja narodnih poslanika Dveri na sednici skupštinskog odbora za spoljne poslove koji su se založili za privilegovana partnerstva sa svim državama koje nisu priznale lažnu državu Kosovo. 

Problem je, međutim, u tome što se aktuelnoj vlasti ništa ne može verovati i što većina njihovih političkih stavova obitava isključivo u sferi političkog marketinga a ne u real-politici. Tako je Savet za nacionalnu bezbednost još u novembru prošle godine doneo ispravnu odluku da se predlog francusko-nemačkog sporazuma o KiM odbije kao neprihvatljiv u potpunosti, da bi ga predsednik Republike potom prihvatio 27. februara u Briselu, a da ova odluka Saveta na nacionalnu bezbednost nikada nije promenjena. Isto se odnosi na zaključak Saveta o moratorijumu na zajedničke vojne vežbe sa bilo koji stranim vojskama dok traje ratni sukob u Ukrajini, koji je prekršila Vlada Srbije odlukom da od 16-30. juna ove godine u Srbiji budu održane zajedničke vojne vežbe sa državama koje su članice NATO pakta. Kako se sadašnjoj vlasti može verovati da na isti način neće biti uvedene sankcije Rusiji, suprotno važećoj odluci Saveta za nacionalnu bezbednost koji se tome usprotivio? Dodatni dokaz da im se ne može verovati je kada se ima u vidu da su sankcije ničim izazvano već uvedene prijateljskim zemljama Belorusiji i Siriji.  

Pozivam predsednika Republike Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića da na sutrašnjoj sednici SB UN predlože da se francusko-nemački sporazum o KiM, ako je u pitanju primer dobre evropske prakse, najpre primeni na susedne države Republiku Hrvatsku i Republiku Bosnu i Hercegovinu. Tako bi Hrvatska imala obavezu da prizna nacionalne simbole, teritorijalni integritet i suverenitet, carinski pečat, saobraćajne tablice i druga dokumenta Republike Srpske Krajine, koja je nestala u najvećem etničkom čišćenju u Evropi posle Drugog svetskog rata. Takođe, Republika Hrvatska bi se obavezala da se više ne protivi ulasku Republike Srpske Krajine u sve međunarodne organizacije. Isto se odnosi i na Bosnu i  Hercegovinu koja bi priznala sve elemente državne nezavisnosti Republike Srpske i više se ne bi smela protiviti ulasku RS u sve međunarodne organizacije. Kada se ovako ogoljeno ukaže na duple standarde Zapada prema rešavanju srpskog nacionalnog pitanja na Balkanu, tek tada postaje jasno koliko je po srpski narod i državu Srbiju protivustavan, štetan i ponižavajući francusko-nemački sporazum o priznanju lažne države Kosovo. Zapadno licemerje da se od južne srpske pokrajine pravi druga albanska država na Balkanu (jer Albanci već imaju svoju matičnu državu Albaniju) koja će potom ući u sastav Velike Albanije, a da Republika Srpska ne može da se osamostali i ujedini sa Srbijom, mora biti raskrinkano. Ukazivanjem na sutrašnjoj sednici SB UN na ove zapadne duple standarde i licemerje, uz podršku Rusije i Kine, može se zaustaviti dalja okupacija i otimanje KiM. 

Ako je teritorijalni integritet i suverenitet države Ukrajine, Hrvatske i Bosne i Hercegovine svetinja za zapadne centre moći, onda tako isto mora biti tretiran i teritorijalni integritet i suverenitet države Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao sastavni deo. Ako Vučić ili Dačić propuste ovo da kažu na sutrašnjoj sednici SB UN, to će biti samo dodatni dokaz da su pristali na kapitulaciju i odricanje od dela naše državne teritorije, samo to ne smeju javno da priznaju u strahu od automatskog gubitka podrške u redovima svojih birača. I to je jedini razlog medijske cenzure koja je okovala Srbiju da većina građana nije upoznata sa sadržajem francusko-nemačkog sporazuma, jer da građani znaju šta tamo tačno piše odnosno šta je Vučić u Briselu i Ohridu prihvatio da primenjuje – to bi bio politički zemljotres u Srbiji. Očito je da će aktuelna vlast sve učiniti da ta istina ne dopre do građana Srbije, ali je to svakoga dana sve teže i istina se probija do šire javnosti. Sutra je novi veliki test u NJujorku kada država Srbija ima priliku da u okviru predsedavanja Ruske Federacije sednicom SB UN zatraži da se dalji pregovori o KiM vrate u UN, a da se bezbednost srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini obezbedi povratkom do 1000 pripadnika Vojske Srbije na KiM. Dodatno, apelujemo na predsednika Narodne skupštine Vladimira Orlića da se - umesto sastajanja sa predsednikom ukrajinskog parlamenta usred ratnih dešavanja u Ukrajini - koncentriše na svoje nadležnosti i hitno raspiše izbore u četiri opštine na severu KiM po Ustavu i zakonima države Srbije, kako bi se na demokratski način razrešila politička i bezbednosna kriza na severu KiM. Ukoliko to Orlić ne uradi, to će takođe biti dokaz da aktuelna vlast priznaje lažnu državu Kosovo i njihove lažne izbore koji su nedavno održani na severu KiM.

PRESECANJE UKRAJINSKE ODBRANE NA POLA: Vagner izbio na ključnu saobraćajnicu u zapadnom delu grada (MAPA) 

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA