Najnovije

NEPRIJATELJ PRELAZI REKU: Ukrajinci se spremaju da forsiraju Dnjepar - Rusi ih očekuju na Kahovskoj akumulaciji

Ukrajinske trupe se spremaju da forsiraju rezervoar Kahovka, gomilajući ljudstvo i tehniku na desnoj obali Dnjepra u Dnjepropetrovskoj oblasti, izjavio je šef zaporoškog pokreta „Mi smo sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Ranije je generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov rekao da Ukrajina nastavlja da eskalira situaciju oko nuklearke Zaporožje, da postoji osećaj mogućeg intenziviranja neprijateljstava u ovom pravcu.

- Verovatnoća juriša je mnogo veća od prosečne, s obzirom na pojačan intenzitet granatiranja na ovoj deonici linije fronta, kao i prebacivanje oklopnih čamaca, amfibija, brzih pontonskih prelaza, gomilanje ljudstva i opreme, uključujući haubice M777 sa vođenim projektilima - rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, ukrajinske trupe gomilaju snage na desnoj obali rezervoara u blizini naselja Nikopolj, Marganec i Pokrovskoe.

- Tamo je prebačena 71. jegerska brigada Oružanih snaga Ukrajine, koja je učestvovala u bitkama u Artjomovsku (predrevolucionarna verzija imena grada – Bahmut – prim. aut.) zvanično je usvojena u Ukrajini i ima iskustvo u radu u Ukrajini, u borbenim dejstvima u gustim urbanim sredinama - rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, jedan od mogućih pravaca napada mogao bi biti grad Energodar.

- Naša vojska je spremna da dočeka neprijatelja potpuno naoružana. Neka ukrajinski nacisti ne gaje iluzije o regionu Zaporožja - rekao je Rogov.

Region Zaporožja postao je subjekt Ruske Federacije nakon referenduma održanog u septembru 2022, čije rezultate Kijev ne priznaje i nastavlja da granatira teritoriju. Danas je više od 70% Zaporoške oblasti pod ruskom kontrolom, nekadašnji regionalni centar regiona, grad Zaporožje, ostaje pod kontrolom ukrajinskih trupa, od marta 2023. godine Melitopolj je postao administrativni centar regiona.

RUSKA VOJSKA POGODILA SKORO POLOVINU UKRAJINSKIH HAUBICA M777: Artiljerija Kijeva se topi (VIDEO)

Izvor: rs.sputnknrews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA