Najnovije

NJujork u periskopu ruskih atomskih podmornica Nuklearne rakete dežuraju ispod leda na Severnom polu (VIDEO)

Ruske kopnene snage podbacile su u Ukrajini. Sukob u toj zemlji otkrio je mnoge nedostatke ruske vojske poput zastarele taktike i tehnike koju koristi. Najneprijatnije iznenađenje bila je neotpornost ruskih tenkova na savremena protiv-oklopna sredstva. Ni vazduhoplovstvo se nije pokazalo sjajno.

Ruska podmornica (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

Dok većina zvaničnika na Zapadu likuje zbog slabih rezultata ruske vojske u Ukrajini, mogu se čuti i glasovi razuma. Jedan od njih je nedavno stigao iz Pentagona, odakle su upozorili na sve veću opasnost od ruske podmorničke flote. Kako se ističe, analize sa početka prošle godine koje su ukazivale da će mornarica i podmornička flota stagnirati zbog sukoba u Ukrajini, pokazale su se kao netačne. Šta više, ruski podmorničari su preuzeli inicijativu koja nije viđena još od vremena Sovjetskog saveza.

Rusija je pre svega pojačala prisustvo podmornica u Atlantiku. Pentagon posebno brine pojava tih podmornica uz istočnu obalu Amerike. Osim toga, ruske podmornice se sve češće sreću i u Mediteranu, gde imaju podršku baza u Siriji.

Jačanje podmorničkog prisustva Rusije na svetskim morima je rezultat uspešnog programa razvoja i modernizacije tog vida oružanih snaga. Uz direktnu podršku predsednika Ruske federacije, Vladimira Putina, ruska mornarica je usvojila nove tipove podmornica, a stare jedinice modernizovala. Tako je gotovo cela flota raketnih podmornica klase „delta 4” osavremenjena. Zatim, podmornice klasa „akula”, „oskar” i „sijera”, koje su napravljene devedesetih godina su takođe modernizovane i dobile novi navigacioni sistem i naoružanje.  

Udarnu snagu ruskih podmornica čine pre svega nove jedinice. Najsavremenija podmornica je jedinica K-329 Belgorod, klase „osakr 2”. Ona pripada petoj generaciji podmornica i u rusku flotu je upisana 8. jula prošle godine. Ona je prepravljena tako da može da transportuje i šalje na zadatke male podmornice bez posade. Takve operacije uključuju  presecanje podvodnih komunikacionih kanala, naftovoda i gasovoda.

Ruska podmornička flota ojačana je i jednicima klasa „jasen” i „borej”. Podmornice klase „borej” će zameniti jedinice klase „delta” 3 i 4.  Predviđena je izgradnja ukupno 12 jednica koje će biti rapoređene u Severnoj i Pacifičkoj floti. Poslednja od njih, „Generalisimus Suvorov” je primnjena u flotu 29. decembra prošle godine. Trenutno bazira u Severomorsku gde se posada uvežbava i upoznaje sa borbenim sistemima. Nakon toga, podmornica pod komandom kapetana prve klase Viktora Artijomova, preći će u sastav Pacifičke flote. Inače, „Generalisimus Suvorov” je tokom vežbi u Belom moru, lansilara raketu tipa „bulava” i pogodila cilj na Kamčatki – na drugom kraju Rusije. Takođe, jedna od podmornica klase „borej” je provela dva meseca ispod leda na Sverenom polu i zabeležila najdužu misiju i plovidbu od sovjetskih vremena.

Na Crnom moru Rusija ima 4. Podmorničku brigadu koja je naoružana dizel-električnim podmornicama klase „kilo”. U sastavu te brigade nalazi se sedam podmornica koje patroliraju Crnim morem i Mediteranom.     

O stanju u Bahmutu pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA