Najnovije

RUSKA VOJSKA POGODILA SKORO POLOVINU UKRAJINSKIH HAUBICA M777: Artiljerija Kijeva se topi (VIDEO)

Ruska vojska je uništila ili oštetila još četiri američke haubice M777 155 mm kijevskih snaga.

Između 25. i 27. aprila, na internetu su se pojavili video snimci koji dokumentuju ruske udare na četiri ukrajinske haubice. Dve haubice su gađane municijom Lancet, dok su preostale dve pogođene nečim što je izgleda artiljerijskom vatrom.

Haubica M777 ima maksimalnu brzinu paljbe od sedam metaka u minuti sa dometom do 40 kilometara kada ispaljuje precizno navođene metke M982 Ekskalibur. Kijevske snage dobile su 152 haubice ovog tipa nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Sjedinjene Države su obezbedile 142, dok je Kanada obezbedila četiri, a Australija šest.

Novodokumentovani gubici pokazuju da je ruska vojska uništila, oštetila ili zarobila skoro polovinu novih ukrajinskih haubica M777.

Potpuno je uništeno 46 haubica M777, lakše ili teže oštećeno 28 haubica. Najmanje još jedna haubica je zarobljena u operativnom stanju.

Ogromnu većinu ovih gubitaka napavili su dronovi kamikaze Lacet.  

Ukrajina je dobila više od 800 artiljerijskih sistema od SAD i drugih saveznika. Uprkos tome, ruska vojska i dalje ima veću snagu. M777 i drugi novoisporučeni sistemi se iscrpljuju. Nedavno je postalo poznato da su kijevske snage izgubile većinu svojih samohodnih haubica Kraba kalibra 155 mm poljske proizvodnje.

Vagner probio još jednu liniju odbrane na zapadu Bahmuta: Ukrajinci izveštavaju - "Situacija je kritičan" (MAPA)

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA