Najnovije

Pometnja u Beloj kući: Saudijci nastavljaju da odbijaju poslušnost - OPEK+ najavio smanjenje proizvodnje

Cena nafte je skočila nakon što je OPEK+ neočekivano najavio smanjenje proizvodnje sirove nafte, što će izazvati nove probleme na tržištu, te doneti dodatni inflatorni udar svetskoj ekonomiji, ali i napraviti pometnju u Beloj kući, prenosi "Blumberg".  

Nafta "Vest Teksas intermedijet" poskupela je za čak osam odsto, što je najveći skok tokom jednog dana u više od godinu – prodavao se po ceni od 79,81 dolara po barelu u 11.20 po singapurskom vremenu.

Zemlje formata OPEK+, uključujući Rusiju, saopštile su juče, 2. aprila, da će od sledećeg meseca smanjiti proizvodnju za više od milion barela dnevno, što će trajati do kraja 2023. Trgovci su pak očekivali da će OPEK+ održati stabilnu proizvodnju crnog zlata.

Kako je najavljeno, Rusija i Saudijska Arabija svešće proizvodnju za 500 hiljada barela dnevno, Kazahstan za 78 hiljada, Ujedinjeni Arapski Emirati za 144 hiljade, Oman za 40 hiljada, Kuvajt za 128 hiljada, Irak za 211 hiljada i Alžir za 48 hiljada barela dnevno.

Prema saudijskom ministarstvu energetike, ovo smanjenje proizvodnje je "preventivna mera", neophodna zbog stabilizacije tržišta, prenosi AP.

Američka agencija navodi i da će ovaj potez pre svega Saudijske Arabije dovesti do dodatnog zaoštravanja odnosa Vašingtona i Rijada.

Bela kuća je saopštila da je odluka OPEK+ nepromišljena, i dodala da će SAD raditi s proizvođačima i potrošačima fokusirajući se na cene benzina.

Sjedinjene Države su ranije pozvale Saudijsku Arabiju i druge saveznike da povećaju proizvodnju nafte budući da nastoje da obore cenu ovog energenta i tako smanje ruske prihode od izvoza nafte.

Skuplje cene sirove nafte prete da podstaknu i dalje visoku inflaciju, što će otežati nastojanja centralnih banaka, uključujući Federalne rezerve SAD, da ukrote pritisak cena. Fed je ponovo povećao kamatne stope prošlog meseca, a američki zvaničnici bi trebalo da se sastanu u maju kako bi utvrdili monetarnu politiku.

Novi potez OPEK+ ima potencijal da gurne tržište u deficit u drugom kvartalu 2023, iako se ranije očekivao suficit. Ipak, više cene mogu da smanje određenu potražnju, kao i da pogoršaju inflaciju protiv koje se centralne banke bore, možda i da dovedu do recesije, piše "Blumberg".

Zemlje OPEK+ su u maju 2020. godine smanjile proizvodnju nafte za 9,7 miliona barela dnevno zbog pada potražnje nakon pandemije korone. Od toga su odustali u avgustu 2022, da bi od novembra ponovo smanjili proizvodnju na dva miliona barela dnevno.

Bahmut je oslobođen: Prigožin postavio zastavu Vagnera na zgradi gradske uprave (VIDEO)

Izvor: rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA