Najnovije

VELIKI VAGNEROV PLEN: Osvojili vojno blago Sovjetskog Saveza (VIDEO)

Ukrajinska vojska nije uspela da uništi skladišta naoružanja i municije stvorena šezdesetih godina prošlog veka u rudnicima soli u selu Paraskovijevka kod Soledara.

Vagnerova grupa (Foto: RIA FAN)

Prvi put su dopisnici RIA Novosti posetili arsenale koje su oslobodili Vagnerovi borci.

Grupa je u januaru preuzela kontrolu nad Soledarom, uključujući rudnike soli, koje je sovjetska vojska delimično koristila kao skladište oružja.

Od početka sukoba u Donbasu, bilo je izveštaja da ukrajinski vojnici iznose ove zalihe, a prošlog leta su digli u vazduh skladišta oružja.

„Iznosili su ga bez žurbe, polako, kasnije su sva skladišta minirana za uništenje, odnosno izneli su odavde oružje koje im je trebalo, ostalo je ostavljeno i minirano. Minirano je zapaljivim bombama, tj. U slučaju eksplozije, kako su planirali, ovde bi sve izgorelo i ništa ne bi ostalo“, rekao je borac agenciji.

Međutim, prema njegovim rečima, u arsenalu je ostalo još dosta pešadijskog oružja i municije.

„U skladištima, na primer, ima 292 hiljade sanduka PPŠ-a, svaki sanduk ima deset komada. Možete li da zamislite kolike su to količine, ovo sve je samo deo od ukupnog naoružanja“, rekao je sagovornik agencije.

On je pojasnio da su nakon što su rudnici došli pod kontrolu Vagnera, počeli da ih čiste. Štaviše, prema rečima borca, ukrajinska vojska je napravila grešku prilikom postavljanja eksploziva.

„NJihova mina je sama eksplodirala na vrhu, a u magacinima je pukao lanac, pa nije radio. Brzo su ga spojili i mislili da će samo eksplodirati, ali su napravili neku grešku <…> Samo u prolazu je bilo četiri i po tone TNT-a sa plastitom“, objasnio je on.

A u različitim delovima podzemnih skladišta, dodao je borac, postavljene su mine.

Koliko je ostalo do pada Bahmuta, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA