Najnovije

OVO VUČIĆ NE SME DA POKAŽE NARODU: Objaviti francusko-nemački sporazum u celosti na svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom

Predstavnici parlamentarne opozicije Boško Obradović (Dveri), dr Miloš Jovanović (Novi DSS), Bojana Bukumurović (Zavetnici) i Vojislav Mihailović (POKS), predali su juče zahtev RTS-u da se u svim njihovim informativnim emisijama, a posebno se to odnosi na Dnevnik 2, objavi ceo tekst francusko-nemačkog sporazuma o KiM, kako bi građani videli da se radi o kapitulantskom sporazumu kojim se KiM priznaje kao nezavisna država od strane aktuelne vlasti u Srbiji.

Drugi zahtev je da se o ovoj i svim drugim važnim državnim temama otvori ravnopravna rasprava predstavnika vlasti i opozicije na RTS-u. Nakon predaje ovih zahteva RTS-u, državotvorna opozicija je uputila identične zahteve i Radio televiziji Vojvodine, ali i ostalim televizijama sa nacionalnom frekvencijom – TV B92, TV Prva, TV Pink i TV Hepi.

U nastavku prenosimo ceo tekst zahteva:

“U skladu sa članom 5. Zakona o javnom informisanju i medijima, kojim se definiše informisanje o pitanjima od interesa za javnost, propisano je da "svako ima pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude obavešten o pitanjima od javnog značaja, i sredstva javnog obaveštavanja su dužna da to pravo poštuju". Takođe, članom 15. istog Zakona, detaljno je definisan pojam javnog interesa.
 
Zakon svakako važi za sve medije, ali posebno za medije sa nacionalnom frekvencijom, za koje se podrazumeva da moraju da budu i u službi građana, a ne isključivo orijentisani prema profitu.

Zapratite Jutjub kanal portala Pravda i pogledajte intervju sa Milanom Vidojevićem
 
Činjenica da prolećno zasedanje Narodne skupštine nije zakazano već duže od mesec dana nakon što je trebalo da bude, činjenica da ni jedan od medija sa nacionalnom frekvencijom ne prenosi bilo kakve informacije o aktivnostima državnih organa, uključenih u "pregovarački proces" o statusu srpske pokrajine Kosova i Metohije, a za šta nemaju bilo kakva zakonska ovlašćenja ili ustavne ingerencije, i glasno ćutanje medija o pokušaju "transformacije Elektroprivrede Srbije" u pravnu formu koja bi omogućila još jednu pljačkašku privatizaciju njenih ključnih segmenata, pokazuju da mediji ne obavljaju svoj posao u skladu s navedenim Zakonom i interesom građana Srbije.
 
Zato vam se obraćamo u cilju da vas upozorimo da svoj posao shvatite na odgovoran i ozbiljan način, i da ga sprovodite u skladu sa važećim propisima, uprkos bilo kakvom političkom pritisku, koji možda u ovom trenutku trpite od vladajućeg režima. Imajte na umu da režimi dolaze i prolaze, a zakoni ostaju, te da će pre ili kasnije uvek doći i vreme da se daju odgovori na pitanja o kršenju zakona, koje vi činite time što informacije od suštinskog značaja ne prenosite javnosti.
 
U skladu sa prethodno navedenim, za početak, od vas zahtevamo da:

1. U svojim glavnim informativnim emisijama, u celini objavite sve stavke francusko-nemačkog ultimatuma i njemu pripadajućeg Aneksa, kako bi građani bili upoznati sa njihovim sadržajem;
2. Da se obezbedi prostor za ravnopravnu raspravu o ovom i svim drugim suštinski značajnim državnim pitanjima.
 
Ukoliko vam se učini da vam nedostaje prostora za objavljivanje ovih esencijalnih informacija, verovatno vam niko neće zameriti ukoliko ih prenesete umesto priloga o dešavanjima u Burkini Faso, Mauricijusu, Madagaskaru, Šri Lanki ili Tasmaniji, pošto će oni koji su zainteresovani da li je tasmanijski đavo dobio svoje treće mladunče, do takvog "značajnog" podatka lako doći upotrebom interneta. Naglašavamo da imate na umu da ovo nije isključivo pitanje profesionalne etike, nego poštovanja zakona”, stoji u zahtevu koji su potpisali predsednik Novog DSS Miloš Jovanović, predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović, predsednik Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkoviski i predsednik POKS Vojislav Mihailović.

Ruski analitičar: Nova ukrajinska taktika u Bahmutu pokazala da su spremni na sve

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA