Najnovije

Procurili "strogo poverljivi" ratni planovi Pentagona: Kako NATO sprema ukrajinsku kontraofanzifu (FOTO)

Tajni ratni dokumenti koji otkrivaju američke i NATO planove da uoči najavljene kontraofanzive na Rusiju ojačaju ukrajinsku vojsku, procureli su na društvenim mrežama, pružajući Kremlju vredne informacije o rasporedima isporuke oružja i trupa, broju ukrajinskih trupa i drugim vojnim detaljima, a prenosi "NJujork Tajms".

"Otkrića u originalnim dokumentima, koja se pojavljuju kao fotografije dijagrama očekivanih isporuka oružja, snage trupa i bataljona i drugih planova, predstavljaju značajne prekršaje američke obaveštajne službe u nastojanju da se pomogne Ukrajini", piše ovaj medij.

Dokument sa oznakom "strogo poverljivo" nudi "Status sukoba od 1. marta". Drugi čine kolone u kojima se navode jedinice ukrajinskih trupa, oprema i obuka, sa rasporedom od januara do aprila. Dokument sadrži rezime 12 borbenih brigada, od kojih devet očigledno obučavaju i snabdevaju Sjedinjene Države i drugi NATO saveznici. Od tih devet brigada, šest će, kako piše, biti spremno do 31. marta, a ostale do 30. aprila. Ukrajinska brigada ima oko 4.000 do 5.000 vojnika, kažu analitičari na osnovu ovih papira.

U dokumentu se navodi i da će vreme isporuke opreme uticati na obuku i spremnost kako bi se ispoštovali rokovi. Ukupna potrebna oprema za devet brigada, navodi se u dokumentu, bila je više od 250 tenkova i više od 350 mehanizovanih vozila.

Bajdenovi zvaničnici pokušavaju da tajne planove izbrišu sa interneta, ali i dalje u tome nisu uspeli.

"Svesni smo izveštaja o objavama na društvenim mrežama i odeljenje razmatra stvar", rekla je zamenica sekretara za štampu u Pentagonu Sabrina Sing.

Dokumenti ne daju konkretne planove borbe, poput toga kako, kada i gde Ukrajina namerava da pokrene ofanzivu, za koju američki zvaničnici kažu da će verovatno biti pokrenuta u narednih mesec dana.

A pošto su dokumenti stari pet nedelja, oni nude "snimak" vremena, odnosno otkrivaju američki i ukrajinski pogled, od 1. marta, na to šta bi ukrajinskim trupama moglo da bude potrebno za kampanju.

Zapratite Jutjub kanal portala Pravda i pogledajte intervju sa Milanom Vidojevićem

"Istreniranom oku ruskog ratnog planera, terenskog generala ili analitičara obaveštajnih službi, dokumenti bez sumnje nude mnogo primamljivih tragova i uvida. Dokumenti pominju, na primer, stopu potrošnje HIMARS-a, artiljerijskih raketnih sistema visoke pokretljivosti visoke mobilnosti koje su isporučili Amerikanci, a koji mogu da napadaju ciljeve poput deponija municije, infrastruktura i koncentracije trupa, sa udaljenosti", navodi "NJujork tajms" ističući da informacija o tome koliko brzo Ukrajinci troše municiju HIMARS-a, do sad nisu bili javno dostupni.

Analitičari sa kojima je razgovarao ovaj medij, smatraju da je teško proceniti kakav uticaj objavljivanje ovog dokumenta može imati na borbe na frontu.

"Nedavna ruska ofanziva se trudila da postigne dobitke u istočnoj Ukrajini, a zapadni analitičari raspravljaju o tome da li je ruska vojska, nakon što je pretrpela zapanjujuće žrtve, sposobna da izvede još jedan ili da se odupre ukrajinskom napadu", navodi se.

Nije jasno kako su dokumenti završili na društvenim mrežama, ali ih svakako dalje dele ruski provladini kanali.

Analitičari "NJujork tajmsa" se plaše da bi dokumenti koje su objavili ruski izvori mogli da selektivno menjaju "kako bi ih učinili dezinformacijama Kremlja".

"Bilo da su ovi dokumenti autentični ili ne, ljudi treba da vode računa o svemu što su objavili ruski izvori", rekao je Majkl Kofman, direktor ruskih studija u CNA, istraživačkom institutu u Arlingtonu.

GORE JE NEGO ŠTO SMO NAJAVILI: Svu ušteđevinu hitno vadite iz banaka! (VIDEO)

Izvor: rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA