Najnovije

KRIVI SU ZATO ŠTO SU PRAVOSLAVCI: Kijev pokrenuo 61 krivični postupak protiv sveštenstva UPC

U Ukrajini je pokrenut 61 krivični postupak protiv sveštenstva kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

Kijevo-Pečerska lavra (Foto: UPC)

- Blizu 250 sveštenih lica UPC suočava se sa zabranom ulaska u Ukrajinu. Ukupno je otvoren 61 krivični postupak protiv sveštenstva UPC - rekao je Nebenzja na neformalnom sastanku Saveta bezbednosti UN.

On je naveo da od oktobra 2022. godine kazneni organi Kijeva sprovode masovne racije u manastirima i parohijama UPC bez ikakvog legitimnog osnova.

Ukrajinske vlasti pokušavaju da zabrane Ukrajinsku pravoslavnu crkvu. Po nalogu predsednika Vladimira Zelenskog, Vlada je pripremila i podnela parlamentu predlog zakona o zabrani kanonske crkve.

Ukrajinska služba bezbednosti izvršila je oko 100 pretresa u manastirima, crkvama i administrativnim zgradama eparhija UPC u Ukrajini, a protiv sveštenstva pokreću se krivični postupci.

Crkvama se uskraćuje pravo da zakupe zemlju na kojoj se nalaze crkve. Aktivisti raskolničke pravoslavne crkve Ukrajine zauzimaju crkve UPC, vrše pritisak na parohijane i napadaju sveštenstvo.

Sveštenici UPC optuženi su za veleizdaju i druga krivična dela. Trinaest arhijereja dobilo je odluku o oduzimanju ukrajinskog državljanstva, podseća TASS.

O promenama kod Bahmuta pročitajte OVDE.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA