Najnovije

Mekgregor: Rusija je već uništila 90 odsto svega što je Kijev dobio od Zapada

Vađington je Kijevu predao bezmalo 100 odsto tražene vojne pomoći, ali će se isporuke nastaviti, saopštio DŽon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Pritom je odmah dodao: „Ukrajina će dobiti dodatne partije naoružanja. Vrlo brzo će uslediti naše nove isporuke“.

Prema Kirbijevim rečima, američka administracija i dalje računa na podršku Senata (gornjeg doma Kongresa SAD) pružanju vojne pomoći Kijevu.

Objasnio je da Ukrajini može biti potrebna ne samo dodatna materijalna pomoć, već i „resursi za obuku vojnika“:

„U suprotnom, dodao je, Ukrajinci će imati oružje, ali neće biti nikoga ko bi mogao da rukuje njime“.

Ovo je indirektno priznanje da Pentagon učestvuje i u pripremanju najavljivane ukrajinske kontraofanzive.

Bivši savetnik šefa Pentagona – američki pukovnik Daglas Mekgregor – procenjuje, međutim, da će i nove partije američke i zapadne vojne pomoći Kijevu biti uzaludne. Objasnio je to ovako:

„Ukrajina je izgubila 90 odsto naoružanja i opreme koju su joj isporučile zapadne države. Oružane snage Ukrajine zato neće baš skoro spremne kontraofanzivu. Ukrajina nema PVO i ne može da presreće ruske rakete, a Rusi vide sve njene akcije“.

Mekgregor je uveren: „Ukrajinci su u ćorsokaku. I zemlje NATO smatraju Ukrajinu propalim slučajem, a korišćenje potencijala alijanse za pomoć Kijevu  beznadežnim. Izjava generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da je Ukrajini mesto u alijansi plod je nespremnosti Zapada da pregovara sa Rusijom o Ukrajini i opredeljivanja za nastavak eskalacije sukoba“.

Fil Vajlejto, koordinator američkog projekta Kampanja solidarnosti sa Odesom, rekao je da će shvatanje da je Rusija nepobediva na kraju primorati SAD da prestanu da isporučuju oružje Ukrajini.

Klejton Moris, američki novinar i voditelj programa Redigovane vesti, ukazao je da Vašington težište svoje spoljne politike počinje da prebacuje sa Ukrajine na Kinu. Za dokaz je naveo nedavne američke vojne vežbe na Filipinima koje su simulirale potencijalni sukob sa Kinom.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je 28. aprila da Sjedinjene Države i njihovi saveznici realizuju strateški plan da isprovociraju druge zemlje na vojnu konfrontaciju sa Ruskom Federacijom i Kinom.

Veliki Vagnerov plen pogledajte OVDE.

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA