Najnovije

Dodik se Putinom: Rusija zahvalna Srpskoj na neutralnom stavu o ukrajinskom sukobu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se u Moskvi sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Na početku sastanka Putin je rekao Dodiku da je zahvalan Srpskoj na neutralnom stavu prema sukobu u Ukrajini.

"Zahvalni smo vam na neutralnoj poziciji po ukrajinskom pitanju. Jedino takva pozicija može da dovede do pozitivnih ishoda", kazao je Putin i naglasio da veliki broj školaraca u Republici Srpskoj poštuje rusku kulturu i uči ruski jezik.

Predsednik Rusije je primetio da trgovina između Moskve i Banja Luke ima uzlaznu putanju, koju je poželjno sačuvati.

"Veoma mi je drago da vas vidim u Moskvi. Dobrodošli! Želeo bih da primetim da se donosi Rusije i Republike Srpske razvijaju uspešno, primetan je razvoj trgovine u poslednjih godinu dana. Rast nije toliko veliki, 57 procenata, ali ta tendencija je dobra. Želimo da sačuvamo tu tendenciju", rekao je predsednik Rusije.

Predsednik Rusije je upoznat sa činjenicom da su partnerske kompanije u Republici Srpskoj zainteresovane za rad sa ruskim velikim kompanijama u raznim oblastima.

"Nadam se da će se to ostvariti. Imamo odgovarajuće alate koje ćemo primeniti da dobijemo još bolje rezultate", obećao je Putin.

Dodik je rekao da Srpska ima potrebu da sarađuje sa Rusijom na ekonomskom planu.

"Srpska ostaje uporna u svom stavu da ne prati politike koje idu za tim da prebace krivicu samo na jednu stranu u sukobu Ukrajini", rekao je Dodik.

"I mi mislimo da je Ruska Federacija, koja se uporno borila za svoj bezbednosni okvir i koja je pokušavala i ranije da obezbedi te garancije, naprosto bila prisiljena da započne Specijalnu vojnu operaciju. Želimo da se sukob što pre završi", nagalsio je Dodik.

Istakao da je Republika Srpska izložena mnogim pritiscima.

"Nismo dozvoljavali da se donese formalna odluka o sankcijama prema Ruskoj Federaciji i zbog toga smo od zapadnih partnera bili izloženi raznim oblicima pritisaka u vidu sankcija i suspendovanja određenih projekata i programa. Ali, mi smo odlučili da naprosto ne budemo deo histerije koja se stvara, nego da se pruži šansa da se to pitanje reši na nivou Ruske Federacije i Ukrajine", rekao je predsednik Srpske.

Međutim, dodao je, Srpska razume da to nije sukob Ukrajine i Rusije, nego sukob Zapada i Rusije.

"U svakom slučaju Srpska je stabilna i mirna, ali izložena raznim zahtevima o rušenju Dejtonskog sporazuma, čiji je Rusija garant", naveo je Dodik.

"Evidentirali smo preko 100 nadležnosti koje su nam garantovane u Dejtonu i Ustavom BiH, a koje su Srpskoj oduzete. Sve je to išlo kroz posljednjih 20 godina nametanja pravila koja su rušila međunarodno pravo", zaključio je Dodik.

Predsednik Republike Srpske doputovao je juče u Moskvu, gde se sastao sa sekretarom Saveta bezbednosti Nikolajem Patruševim, sa kojim je razgovarao o regionalnoj bezbednosti u savremenim uslovima.

Patrušev je istakao da je Dodik počasni gost 11. međunarodnog sastanka visokih predstavnika koji se bave pitanjima bezbednosti i zahvalio se predsedniku RS na učešću.

UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ BELGORODSKE OBLASTI: Gomile ubijenih Ukrajinaca, zarobljeno NATO oružje (VIDEO/FOTO)

Izvor: rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA