Najnovije

Milatović u raljama američke diplomatske ofanzive: Može li Crna Gora stati u kraj pritiscima i nametnutoj rusofobiji?

„Ovo je zemlja koja ide u pravom smeru. Predsednik Milatović je kazao da je to prioritet“, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za medije senator Kris Marfi nakon sastanka američke delegacije koju su predvodili upravo on i senator Gari Piters sa novoizabranim predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

Jakov Milatović (Foto: Jutjub)

Američki senatori posetili su Crnu Goru u okviru regionalne turneje na Zapadnom Balkanu.

Turneju su počeli posjetom terorističkoj paradržavi Kosovo, gde su se susreli sa Vjosom Osmani, a čime su u simboličkoj i suštinskoj ravni označili prioritete.

Podsetimo, posle sastanka koji je trajao oko sat vremena, Osmani je u izjavi za medije rekla je da je '’Kosovo'’ najproamerička zemlja na svetu i da je zbog toga ponosna.

O kakvim se, zapravo, političkim ucenama i prijetnjama radi, najbolje ukazuje izjava senatora Marfija, koji je tokom posete Prištini rekao da Srbija treba da prestane da bude prepreka da za ulazak '’Kosova'’ u međunarodne organizacije.

Poseta dvojice senatora regionu dolazi i nekoliko dana nakon što je Komitet za spoljne poslove američkog Senata održao sednicu o politici Vašingtona na Zapadnom Balkanu.

Na konferenciji za medije sa predsednikom Milatovićem senatori su govorili o protokolarnim, opštim mestima, koja se tiču vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, te o potencijalnim američkim investicijama u Crnoj Gori.

Međutim, pored tih protokolarnih stvari, u izjavi Specijalnog izaslanika SAD za region Zapadnog Balkana, Gabrijel Eskobara, stala je suštinska prirode odnosa SAD-a prema Crnoj Gori, a koja je generisana u predstojećoj posjeti dvojice senatora.

Podsetimo, Eskobar je ukazao da da je novi šef države Jakov Milatović ubjedljivo pobedio, da je Crna Gora sankcije Rusiji uvodila još od 2014. godine i da se novi predsednik javno obavezao da će nastaviti sa takvom politikom prema Rusiji.

Ovakvo siledžijsko ponašanje Vašingtona i prekrajanje istorijskih i političkih prilika, te međunarodnopravnih normi, favorizovanje terorističkih projekata na štetu teritorijalnog suvereniteta jedne međunarodnopriznate države kakva je Srbija, a potom i otvoreno i brutalno mešanje u unutrašnje i spoljnopolitičke prilike u Crnoj Gori, nažalost, ne predstavlja nikakvo iznenađenje.

Baš kao što smo navikli na udvorničku politiku zvanične Podgorice svih ovih godina i decenija.

Da li će neka buduća Vlada i novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović nastaviti po starom, ili će pokazati dostojanstvo i svest o suverenosti države koju predstavljaju, ostaje nam da vidimo.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA