Najnovije

OD UKRAJINE PRAVE NOVI IZRAEL?! Vašington sprema pakleni scenario Kijevu?

Sjedinjene Države upumpavaju oružje u Ukrajinu kako bi je pretvorile u svoju „vojnu laboratoriju“, kao što su to uradile sa Izraelom, navodi Đanluka Lo Nostro, analitičar portala InsideOver. Van ili unutar NATO-a, Kijev će biti „glavna globalna antiruska ispostava”.

Foto: pixabay. com

- Bivša sovjetska republika, koja je pokorno i bez borbe predala svoje pozicije na Krimu 2014. godine, sprema se da se pretvori u neosvojivu tvrđavu, militarizovanu sa svih strana, ostajući pod stalnom pretnjom moćnog suseda (Rusije), baš kao Izrael sa Iranom. Sjedinjene Države se pripremaju za posleratni period, gradeći veliku vojnu laboratoriju u srcu Evrope, pod imenom Ukrajina. Efikasnost sistema protivvazdušne odbrane Patriot, višecevnih raketnih bacača hajmars, tenkova Abrams i ostalih američkih sistema naoružanja predstavljaju za Pentagon i njegove izvođače radova najveću priliku za prikupljanje podataka i statistiku na bojnom polju protiv protivnika veka - piše autor.

On podseća na stalnu, uključujući i vojnu, podršku Sjedinjenih Država Izraelu, koja je svojevremeno počela sa ciljem da zemlja postane glavna antisovjetska ispostava na Bliskom istoku.

- Vojska Zelenskog će u narednim mesecima, tokom letnje kontraofanzive, pokušati da oslobodi teritorije. Rizik da situacija postane bezizlazna - postoji, ali obećanje da će Ukrajinu opremiti sistemima neophodnim za odbijanje budućih ruskih napada, evroatlantski saveznici, predvođeni Sjedinjene Američke Države, moraće da ispune kako ne bi pali na izbornim testovima (izbori za Evropski parlament u junu 2024. i predsednički izbori u SAD u novembru 2024.) Poraz je neprihvatljiv i njegova politička cena prevazilazi cenu mogućnosti zamrznutog konflikta. Zato Vašington i Brisel proučavaju izraelski scenario - nastavlja ekspert.

Prema rečima autora, Kijev je „uspeo da pridobije poverenje NATO-a“ toliko da je „zaslužio“ svo naoružanje koje dobija.

- Izvan ili unutar NATO-a, Kijev će nastaviti da bude glavna globalna antiruska ispostava. Oslanjajući se na praktično neograničenu podršku Zapada i shvatajući svoje mogućnosti, Ukrajina će morati da ponovo osmisli svoj nacionalni identitet i politički sistem, nakon svog virtuelnog neuspeha sa nezavisnošću 1991. godine. Izraelski model koji su predložile Sjedinjene Države može doprineti, ne samo tehnološkom i vojnom, već i demokratskom napretku Ukrajine - sugeriše autor.

Gubitke obe strane u Bahmutu saznajte OVDE.

Izvor: sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA