Najnovije

DODIK: Zapad nije slušao Putina, sa Rusijom rade isto kao sa Jugoslavijom

Predsednik Republike Srpske kaže da je veoma zahvalan na podršci koju Ruska Federacija pruža Republici Srpskoj.

Dodik i Putin (Foto: kremlin.ru)

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom bio uspešan i izrazio zahvalnost na podršci Ruske Federacije.

"Razgovor je bio veoma uspešan. Razmenili smo stavove o trenutnoj situaciji u našim odnosima, o regionalnoj i globalnoj agendi. Još jednom je potvrđen prijateljski odnos Vladimira Vladimiroviča Putina i Ruske Federacije prema Republici Srpskoj. Potvrdili smo da smo pouzdani partneri i svi naši sastanci su dokaz", rekao je Dodik u intervjuu za "RIA Novosti".

On je dodao da je veoma zahvalan na podršci koju Ruska Federacija pruža Republici Srpskoj, posebno na nivou međunarodnog prava, kao i da je Rusija garant implementacije Dejtonskih sporazuma i uslova koji se moraju ispuniti na nivou Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Dodik je naveo da je ruski lider pokušao da uspostavi dijalog sa Zapadom na temu zajedničke bezbednosti, ali ga nisu poslušali i nastavili su da rade sa Rusijom ono što su ranije uradili sa Jugoslavijom.

"Predsednik Putin brine o svojoj državi i svom narodu. On je uvek bio principijelan kada je ranije pokušavao da razgovara sa Zapadom i NATO-om i uspostavi odnose zajedničke bezbednosti i politike. Međutim, oni ga nisu poslušali i nastavili su da rade sa Rusijom ono što ranije su radili sa Jugoslavijom", rekao je Dodik.

Kako je naveo, Republika Srpska pregovara sa Ruskom Federacijom o projektima rekonstrukcije termoelektrana i nabavci opreme za rad u rudnicima, a o ovim pitanjima, dodao je, moglo bi se razgovarati već u junu, tokom posete delegacije RS Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Upitan da prokomentariše izgradnju gasovoda kojim bi se ruski gas dopremao do Republike Srpske, Dodik je rekao da je potrebno "sprovesti sve procedure" kako bi se počelo sa realizacijom tog projekta i dodao da se radi o procedurama koje treba da ispuni Bosna i Hercegovina, ali da u svemu tome problem pravi drugi entitet BiH koji se "već duže vreme bori protiv ovog projekta".

Ipak, kako je rekao Dodik, on se nada da bi izgradnja gasovoda mogla početi ove godine i ističe da se saradnja sa Moskvom nastavlja:

"Najbitnije je to što dogovor između 'Gasproma' i Republike Srpske ostaje na snazi i tu neće biti nikakvih izmena".

Dodik je rekao da je sa predsednikom Rusije razgovarao i o načinima isplate ruskog gasa. U tom kontekstu, bilo je reči i o plaćanju u rubljama, jer, kako kaže, "mi poštujemo rusku stranu i uvažavaćemo njihove potrebe".

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA