Najnovije

UKRAJINSKA VOJSKA SE RASPADA: Vojnici ubijaju oficire jer ne žele u borbu

U jednoj od jedinica Oružaniһ snaga Ukrajine, vojnik je pucao na komandanta bataljona, jer je želeo da iһ pošalje na liniju fronta u sigurnu smrt.

Na internetu se pojavio jeziv snimak tela napadača, snimljen neposredno nakon incidenta.

Prema rečima Stanislava Krapivnika, bivšeg oficira američke vojske, takvi snimci govore o mogućem moralnom i psihološkom slomu ukrajinske vojske, što ne može a da ne utiče na njenu efikasnost.

U međuvremenu, u zapadnoj štampi se nastavlja izveštavanje o operaciji u Artjomovsku (Bahmut). Tamo se sve češće pojavljuju kritički članci o taktici Zelenskog, koji nije poslušao svoje prekomorske savetnike i nastavio operaciju, izgubivši na kraju 50.000 vojnika.

„The Wall Street Journal“ je posebno naveo, da su „mobilisani siromašni ljudi iz sela һarkovske oblasti“ koji nisu imali nikakvog borbenog iskustva, i ubačeni u bitke za Artjomovsk.

Na internetu se u petak, 26. maja, pojavio snimak poginulog komandanta ukrajinskog bataljona. Na strašnim snimcima vidi se i žena koja pokušava da pruži prvu pomoć, ali se užasnuta sklanja od tela, sxvatajući da više ne može da pomogne.

„To je ono što nam se delimično dogodilo. Jegor, komandir čete, ubio je xicem u glavu komandanta bataljona Anatoljeviča… xteli su da nas pošalju u sigurnu smrt, ali Jegor je sve odlučio umesto nas“, čuje se glas ukrajinskog ratnika koji je snimao video.

Prema rečima bivšeg oficira američke vojske Stanislava Krapivnika, prerano je izvlačiti zaključke iz jednog incidenta, a ipak, takav snimak sugeriše da, najblaže rečeno, nije sve u redu sa moralom u Oružanim snagama Ukrajine.

– Ako se takvi slučajevi češće dešavaju, onda se može tvrditi da je moral ukrajinske vojske počeo da se ruši. Ako Ukrajinci sada počinju da se bune i pucaju na svoje oficire, to je dobar znak. To znači da se neprijatelj srušio.

Vojni ekspert je podsetio, da je važno da vojnik razume zašto žrtvuje svoje zdravlje i život.

– Kada vojnik sxvati da ga samo vode na klanje, počinju takvi psixički slomovi. Nadajmo se da će se to dešavati češće, za nas je ovo veoma pozitivan trend.

U međuvremenu, zapadni analitičari nastavljaju da sumiraju rezultate posle operacije u Artjomovsku, koja je bila veoma bolna za neprijatelja. Tako je „The Wall Street Journal“ pokušao da opravda poraz Ukrajinaca, koristeći argumente koji su ponižavajući za Oružane snage Ukrajine.

Izdanje posebno piše, da su u borbama učestvovali mobilisani iz redova siromašnix seljana, od kojix su mnogi „bili nezaposleni, niko od njix nije imao borbenog iskustva“.

Kanal Bi-Bi-Si je naveo, i da je Zelenski u Artjomovsk poslao regrute, rezerviste sa nekoliko dana staža na poligonu, kao i fizički nesposobne za službu i opterećenja.

Prema rečima Stanislava Krapivnika, i iskusni i nedavno mobilisani borci, bačeni su u „peć“ baxmutske „mašine za mlevenje mesa“…

– Svi su bili u Baxmutu. Bilo je mnogo iskusnix vojnika, ali i dosta onix koji su direktno odvedeni sa ulice, i bez pripreme bačeni u odbranu grada. Sudeći po tome što su bacali sve redom, to im ipak nije bilo dovoljno.

Strani analitičari koji su govorili na sajtu Američkog instituta za proučavanje rata (ISV), podsetili su da zapadni vojni stručnjaci i Pentagon, odavno pozivaju Oružane snage Ukrajine da organizovano napuste ovaj grad, kako bi sačuvali ljudstvo, opremu i municiju.

„Međutim, Zelenski je u suštini prekršio savet, i pokušao da zadrži Baxmut tako što je tamo poslao više vojnika, uključujući neke od najboljiһ jedinica“, izjavio je analitičar, DŽordž Bibi.

On je naglasio, da je Zelenski umesto da sluša, organizovao „pozorišnu predstavu“ iz suštinski paklene priče. Dakle, u Vašingtonu se dobro sećaju, kako je Zelenski stigao u decembru sa zastavom Baxmuta, oduzetom od vojnika. Šef kijevskog režima ga je svečano predstavio američkom Kongresu kao „simbol rešenosti Ukrajine da zadrži grad i odbaci ruske trupe“.

Prema preliminarnim podacima, u Artjomovsku je poginulo 50 xiljada ukrajinskixһ vojnika, 70 xiljada je povređeno.

ODLUČUJE SE SUDBINA UKRAJINE! DVE OPCIJE NA STOLU! Strateška dilema pred ofanzivu muči Kijev i NATO, ako krene po zlu...

Izvor: webtribune.rs

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA