Najnovije

Patrušev: Očuvanje Ukrajine nije u planu SAD

Sjedinjene Američke Države nemaju plan da nakon konflikta u Ukrajini sačuvaju tu zemlju kao državu, ocenio je danas sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev. NJihov plan, kako je kazao, je da maksimalno iskoriste prirodna bogatstva Ukrajine i dovedu do masovnog raseljavanja stanovništva u toj zemlji, ujedno nastavljajući "rat sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca".

"Sledeći takvu neonacističku logiku, Vašington je (Ukrajinu) već pretvorio u teritoriju koju milioni ljudi masovno napuštaju tražeći zaštitu u inostranstvu od socio-ekonomskih problema i profašističkog ugnjetavanja. Trideset godina komešanja koje je Vašington organizovao u Ukrajini doveli su do toga da se njeno stanovništvo prepolovi", objasnio je on u intervjuu za "Izvestija". 

Evropa doživljava veliki pad, ali jedan cilj vekovima ostaje isti - uništenje Rusije

Prema njegovim rečima, SAD su okupirale Evropu i pretvorile je u "ekonomsku bazu za američke eksperimente". Stari kontinent danas poslušno izvršava sve zadatke NATO-a, koji nastavlja da pokušava da sebi potčini i druge zemlje Istočne Evrope, ne zaboravljajući pritom na Rusiju koja je za njih još "kost u grlu", rekao je Patrušev. Stoga, kako zaključuje, "evropska politika danas doživljava najdublji moralni i intelektualni pad".

"NATO je rasporedio dodatne vojne kontingente u Istočnoj Evropi. U regionu je stacionirano oko 60.000 američkih vojnika. Alijansa je modernizovala vojnu infrastrukturu u blizini naših granica, povećala obim i intenzitet operativne i borbene obuke trupa. NATO snabdeva Ukrajinu opremom i naoružanjem, a otvorio je i desetine centara za obuku ukrajinskih vojnika", rekao je Patrušev.

On je podsetio i na Hartlend teoriju geografa Makindera, koji je još pre sto godina razvio ideju da je teritorija na kojoj se Rusija danas nalazi, zapravo, sredina zemlje i da onaj ko vlada njome ima kontrolu nad čitavom Evroazijom. Ovo, kako je dodao, dalje vodi ka globalnoj dominaciji, što i jeste cilj Zapada.

"NJemu pripada i ideja izolovanja naše države uz pomoću takozvanog sanitarnog koridora od malih zemalja Istočne Evrope. Koliko godina je prošlo, a njihovi ciljevi se nisu promenili", kaže on, objašnjavajući da Zapad vodi antirusku politiku ne godinama, već vekovima, te da su neki principi i danas ostali isti. 

Kako je rekao, i NATO se danas širi na istok, baš kao što su to ranije pokušavali Napoleon ili Hitler. Svi veliki ratovi koji su se vodili protiv Rusije vodili su se kako bi ona prestala da bude glavna geopolitička sila u Evroaziji.  

SAD, sa druge strane, nisu odustale od ovakvih planova ni nakon Drugog svetskog rata i osnivanja Ujedinjenih nacija, već su umesto mira radile na detaljnim planovima kako da unište Sovjetski savez. NJihove tadašnje ideje pretpostavljale su i nuklearne napade na stanovništvo SSSR-a, ali i nekih kineskih gradova, otkrio je Patrušev.

Danas, lažno govoreći o nekakvoj borbi protiv terorizma, Zapad obučava teroriste i diverzante kako bi u Rusiji izvodili različite napade, uplašili lokalno stanovništvo i stavili pod znak pitanja ustavne norme Ruske Federacije.

Amerikanci ne znaju šta je rat, davno je to bilo kod njih…

Kako kaže, o svemu ovom su u SAD razmišljali jer nisu bili kažnjeni za ono što su uradili japanskom narodu u Hirošimi i Nagasakiju, a i jer "Amerikanci u principu ne znaju šta je to rat", pošto su se poslednje bitke tamo vodile 1865. godine.

"Nisu doživeli strahote blokade, razaranja, gladi, koncentracionih logora, nisu izgubili milione ljudi. Stoga njihove elite lako govore o tome da je potrebno da se naoružaju, nanesu vojni poraz Rusiji i da se spreme za nove ratove". Zbog toga oni i mogu da narušavaju bitne međunarodne sporazume i da Australiji predaju svoju tehnologiju za izgradnju nuklearnih podmornica, što se danas radi u okviru vojnog saveza AUKUS. 

Ipak, Patrušev dodaje da je američki san prestao da postoji, jer je tokom prošle godine, uprkos svemu, broj američkih državljana koji su dobili pasoše neke druge zemlje porastao tri puta. "Unutrašnja politička situacija u SAD postaje turbulentna i bez kontrole zbog nepomirljivih razlika između elita, korporacija i različitih struktura moći".

O informacionoj kampanji protiv Rusije

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije osvrnuo se u intervjuu i na jaku informacionu kampanju koja se danas vodi protiv Rusije, a sve sa ciljem da se njeni građani demoralizuju i unutrašnje jedinstvo naroda uzdrma.

Na ovome, kako kaže, rade čitavi instituti u SAD i Evropi, a glavni akcenat se stavlja na to da se u susednim zemljama izazove nestabilnost, a unutar Rusije separatizam. 

"Zapad pokušava da uništi temelje ruskog nacionalnog identiteta, svim silama pokušavajući da nam nametne strane novine, kao što su rodna raznolikost i revizija istorije. Moramo čvrsto braniti naše nacionalne interese, našu kulturu i istoriju, brinući na taj način i o budućnosti države. Zapadna propagandna mašinerija ne funkcioniše kada se susretne sa čašću, plemenitošću, čvrstinom duha i nepokolebljivim moralom koji je svojstven našem narodu. Na sve načine moramo podržavati i jačati tradicionalne duhovne i moralne vrednosti", zaključuje on.

NAPADNUT RUSKI VOJNI AERODROM U BRJANSKOJ OBLASTI: Roj dronova oštetio aviona AN-124

Izvor: rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA