Najnovije

Prikaz: "Vika" iz Čarobne knjige!

Ponovo sjajan odabir vrhunskih dela evropskog stripa koji nam donosi Čarobna knjiga.

Foto: Čarobna knjiga

Pred nama je 482. izdanje biblioteke Olovka, tuš i pero i 5. broj specijalnog izdanja edicije Stari kontinent pod nazivom “Vika”.

Već od prvog pogleda na naslovnu stranu ovog albuma koji sadrži prva dva dela priče, jasno je da se radi o posebnom delu u stripskoj umetnosti.

Iako dobar strip "leži" na kvalitetnom scenariju, Vika je tako naslikana, da crtež i kolor stoje na prvom mestu, znatno iznad scenarija! 
A scenario je odličan!

Epska fantazija je oduvek imala poklonike, naročito je to slučaj u poslednjih nekoliko decenija nakon masovnih ekranizacija slavnih dela autora ovog žanra i pogotovo u mlađoj publici, ali ovo nije strip - slikovnica za decu.

Čak i neko ko nije poklonik ove vrste pravca bi ostao uskraćen ukoliko ne bi pažljivo pročitao i sagledao ovaj album iz više uglova.

Počev od grandiozne naslovnice, pa preko mape Panovog sveta, svaki detalj knjige nam drži pažnju na najvećem nivou.

Raskošne table su ispunjene kvalitetom sadržaja, kako veliki prikazi preko polovine ili cele stranice, tako i skrivenih detalja na potpuno ispunjenim tablama (obratite pažnju i na brojeve kojima su označene stranice).
Retko se nailazi na strip koji od vas zahteva da minutima gledate svaku vinjetu, svaki milimetar stranice i da primetite sa zadovoljstvom da je umetnik osmislio i dovršio svaku liniju.

Prvi tom sadrži dva dela "Vika i gnev Oberona" i "Vika i mračne vile" i bavi se uvodom u tragično detinjstvo i spasonosni put glavne junakinje.
Polako pratimo odrastanje Vike, gubitak ljubavi, sticanje novih savezništava i uvod u pripremu konačne borbe. 
Toliko o "zapletu", preporuka je da se sa detaljima upoznaju čitaoci, a priča obiluje sjajnim obrtima, karakternim likovima i interesantnim humorom.

Scenarista ovog umetničkog dela je Žil Dimaj ili kako se potpisuje - Tomas Dej, francuski pisac naučne i epske fantastike, a Vika je prvi njegov rad na stripu i odmah pogodak!
Gospodin umetnik koji je vizuelno predstavio ovu fantastičnu priču je Olivje Ledroa, francuski ilustrator i stripsku crtač, nosilac nagrade Igl za "omiljeni evropski strip".

Knjiga sadrži sjajan uvodnik, dodatke u vidu grafičkih prikaza likova koji na kraju nisu zaživeli u tom obliku.

Ponovo sjajan odabir vrhunskih dela evropskog stripa koji nam donosi Čarobna knjiga.

Izvor:Pravda
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA