Najnovije

Slavenko Terzić: Ne treba da prepuštamo Srbe na KiM na milost i nemilost albanskoj manjini i NATO

U slučaju eskalacije nasilja nad Srbima na samoproglašenom Kosovu, Vojska Srbije može da pređe administrativnu granicu sa pokrajinom, smatra akademik Srpske akademije nauka i umetnosti i bivši ambasador Srbije u Rusiji (2013-2019) Slavenko Terzić.

„Slažem se da je to ogroman rizik i da će se (vojska) sukobiti sa snagama NATO-a. KFOR je NATO. Ali ne isključujem mogućnost da u slučaju užasnih pogroma nad Srbima naša vojska pređe administrativnu granicu. Ne isključujem mogućnost. Štaviše, u srpskom društvu postoji takvo raspoloženje da ne treba da prepuštamo svoju braću na milost i nemilost albanskoj manjini i NATO-u“, rekao je Terzić na okruglom stolu u medijskom centru Novinske agencije „Rusija sevodnja“ o aktuelnoj situaciji na severu Kosova i Metohije, komentarišući verovatnoću angažovanja Vojske Srbije.

On je priznao da je „u ovom trenutku predsednik Vučić rekao da smo mi za mir i da smo za diplomatska rešenja“.

„Ali ne bih potpuno isključio da bi, kao poslednji korak u sukobima, vojska mogla da pređe (administrativnu granicu)“, naglasio je bivši ambasador.

Izbori za lokalnu samoupravu održani su 23. aprila u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, uz bojkot Srba koji žive u tim oblastima. Zbog toga je izlaznost bila samo 3,47 odsto. Kao rezultat toga, u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, naseljenim uglavnom Srbima, „pobedili su“ kandidati albanskih partija.

Na protest protiv rezultata „izbora“ izašlo je hiljade Srba. U njihovom sukobu sa snagama bezbednosti povređena su 52 Srbina i najmanje 30 vojnika KFOR-a.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 26. maja podigao vojsku Srbije u stanje maksimalne borbene gotovosti zbog situacije na Kosovu i Metohiji. Vučić je zatražio i da NATO „hitno zaustavi nasilje nad Srbima“ na Kosovu i Metohiji.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je u nedelju da su tenzije na Kosovu dostigle maksimum i da bi mogle da eskaliraju u oružani sukob, a da jedinice Vojske Srbije nastavljaju da se raspoređuju i zauzimaju položaje u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

Neočekivani uspeh Rusije izazvao je „ozbiljnu psihozu“ na Zapadu

Izvor: rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA