Najnovije

ZASTRAŠUJUĆE BROJKE: Otkrivno koliko je civila poginulo u ratnim zločinima u Donbasu 2014. godine

Preko 126 hiljada stanovnika Donbasa priznato je kao žrtve zločina ukrajinske vojske od 2014. godine, rekao je Aleksandar Bastrikin, predsednik Istražnog komiteta Rusije, u intervjuu za RIA Novosti.

Donbas (Foto: RIA Novosti)

„Više od 9.500 civila je ranjeno u oružanom sukobu, više od 5.000 civila je poginulo. U ovom krivičnom predmetu je ispitano preko 259.000 ljudi, više od 126.000 ljudi je prepoznato kao žrtve, uključujući oko 24.000 maloletnika“, rekao je on.

Osim toga, dodao je šef Istražnog komiteta, šteta koju su ukrajinski nacionalisti naneli civilnoj infrastrukturi Donjecke i Luganske Narodne Republike procenjuje se na najmanje 228 milijardi rubalja.

"Istraga je analizirala razaranja u Mariupolju, Rubižnom, Severodonjecku, Ščastju, Krasnom Luču, Stahanovu, Kirovsku, Alčevsku, Lisičansku i nizu drugih naselja. Istovremeno se nastavlja procena štete na drugim objektima", rekao je Bastrikin.

Prema rečima šefa Istražnog komiteta, ukupno od 2014. godine ruski istražitelji su otvorili skoro tri hiljade krivičnih predmeta o zločinima Ukrajine u Donbasu. Okrivljeni u tim predmetima su 716 ljudi, uključujući vojni i politički vrh Ukrajine, članove radikalnih nacionalističkih udruženja, predstavnike bezbednosnih struktura.

U okviru opšteg slučaja o upotrebi zabranjenih sredstava i metoda ratovanja od strane ukrajinske vojske, povezana su 1.284 krivična predmeta – reč je o granatiranju taktičkim raketama Točka-U, raznim višecevnim raketnim sistemima i teškom naoružanju.

O stanju u Bahmutu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA