Najnovije

''BAHMUTSKI MLIN ZA MESO'' IZVRŠIO ZADATAK: Šta će biti sa ''Vagnerom'' nakon predaje položaja ''Ahmatu''?

Osnivač privatne vojne kompanije (PVK) „Vagner” Jevgenij Prigožin rekao je da je ta grupa za sedam meseci u potpunosti izvršila zadatke operacije u Artjomovsku (ukrajinski naziv – Bahmut), prenosi njegova služba za medije.

Vagner (Foto: RIA FAN)

On je napomenuo da cilj nije bio zauzimanje grada, već da se „melju“ jedinice Oružanih snaga Ukrajine.

„Treba napomenuti da je operacija „Bahmutski mlin za meso“ osmišljena uglavnom ne da bi se zauzelo naselje Bahmut, već da se samelju jedinice Oružanih snaga Ukrajine i organizuje predah ruskoj vojsci za obnavljanje borbene sposobnosti. "Bahmutski mlin za meso" je u potpunosti ispunio svoj zadatak'’, rekao je on.

Prigožin je rekao da su tokom sedam meseci operacije '’vagnerovci'’ izgubili svoj borbeni potencijal, takođe i zbog „gladi za municijom“.

Ranije je osnivač Vagnerove grupe najavio da će 10. maja njegovi borci napustiti Bahmut u slučaju nestašice municije. On je naveo da zbog nedostatka opreme gubici svakim danom rastu i zatražio da Ministarstvo odbrane Rusije obezbedi još municije.

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov se nakon Prigožinovih izjava obratio ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu i obećao da će, ako Vagnerova grupa zaista napusti tu teritoriju, na njihovo mesto doći vojska čečenskih specijalnih snaga '’Ahmat'’. Prema njegovim rečima, vojska je već spremna da krene i zauzme grad, za to će im trebati nekoliko sati.

Kadirov je takođe napisao pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu tražeći od njega da mu da instrukcije da prerasporedi jedinice Ahmata u Bahmut.

Prigožin je zauzvrat potvrdio svoju spremnost da preda položaje jedinicama čečenskih specijalnih snaga. On je izrazio uverenje da će naselje biti zauzeto, dodajući da je u Bahmutu ostalo nešto više od dva kvadratna kilometra.

Prigožin o daljim akcijama PVK "Vagner"

Prigožin je rekao da će nakon napuštanja Bahmuta borci Vagnerove grupe otići u kampove za dodatnu obuku i borbenu gotovost.

„Oni će biti tu do nestanka pretnje po Rusiju i ruske građane u okviru ove vojne operacije. U slučaju pretnje, PVC „Vagner“ će, naravno, odmah stati u odbranu svoje otadžbine'’, kazao je on,

Osnivač Vagnerove grupe je precizirao da sejedinice kompanije neće pridružiti strukturama Ministarstva odbrane. Prema njegovim rečima, Vagner nije mesto službe, već poziv i tim istomišljenika, pa bi većina vojnika radije otišli na zasluženi odmor nego prešla u druge jedinice.

Zauzeto 95 odst6o Bahmuta

Prigožin je rekao da je Bahmut skoro potpuno pod kontrolom ruskih snaga.

„U Artemovsku je danas zauzeto skoro 95 odsto teritorije grada'’, tvrdi on.

Osnivač Vagnerove grupe je naglasio da preostalih pet odsto teritorije ne igra nikakvu ulogu.

Prigožin je ranije rekao da je ruskoj vojsci u Bahmutu preostalo još 2,5 kilometara da zauzme, nakon čega će grad biti potpuno pod ruskom kontrolom.

Prema njegovim rečima, vojska Oružanih snaga Ukrajine svakog dana dovodi 400-600 ljudi u Bahmut. U isto vreme gube isto toliko u bitkama za grad.

Vipe o ratu u Ukrajini pročitajte OVDE.

Izvor: Oravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA