Najnovije

PREDAVAO SAM ISTORIJU U „RIBNIKARU“: Sada nam ne osvajaju teritorije, već umove! Deca postaju „mali faraoni“! 

Baš u tom kabinetu istorije gde se nažalost desio taj zločin, nastavnica je malo povišenim tonom opomenula jednog učenika koji je šaputao na času. I on je njoj prilično drsko rekao: „Ne možete tako da mi se obraćate, jer ja znam svoja prava“, izjavio je istoričar i pisac Milan Bojić, autor dečije knjige „Srbi protiv NATO“, koji je predavao istoriju u više škola, a između ostalih i u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, gde se desio nezapamćeni zločin kada je 13-ogodišnjak iz pištolja pobio osmoro svojih drugara i čuvara škole. 

Bojić je, gostujući u emisiji Luča na kanalu Pravi odgovor, kazao da, kada je video takav odgovor učenika, u tom momentu, kako je rekao, kao munja mu je sinula misao da takav način vaspitavanja dece ne može biti dobar. 

- Škola „Vladislav Ribnikar je škola koja ima inovativne metode, u skladu sa svetskim tokovima i tendencijama „demokratskih društva“. Suština te nastave je nova pedagogija, da prema deci imamo odnos tako da ona imaju svoja prava. Mada, u sve škole se uvodi taj način rada, prava bez obaveza, bez discipline. Ovo je samo jedna od posledica baš takvog rada sa tom decom – ukazao je on. 

Prema njegovom mišljenju, čitav sistem se urušava, ovakvim školstvom se stvaraju „mali faraoni“, a umesto da roditelji vaspitavaju decu, sada deca „vaspitavaju“ roditelje. Bojić se složio da su većina dece i dalje dobra deca, a manjina je ta koja je lošeg vaspitanja i sve ekstremnija, ali je izrazio bojazan da ta manjina ne preraste u većinu, ako ovako nastavimo. 

On je kritikovao to što nam stranci rade udžbenike, i što se ti udžbenici štampaju u istorijski gledano neprijateljskim zemljama. 
- Savremene teme se obrađuju jako loše. Globalizam se predstavlja kao nešto pozitivno, američki teroristički napadi u svetu se umanjuju... – kazao je.

Upitan kako je predavao kad naiđe na lekciju u kojoj piše: „Danak u krvi je bio prilika za napredovanje“, da li predaje suprotno tome, ili preskoči taj deo, odgovorio je: 

- Ne dao Bog da to preskočim, ja bih saučestvovao u tome. Obično na tim časovima deca plaču i može u udžbeniku da piše šta god, ali oni su kroz tu emociju naučili za ceo život kakav je to bio zločin – kazao je Bojić. On je otkrio i na koji način im je iznosio predavanje oko danka u krvi, a što je imalo za rezultat da deca zaplaču.

Bilo je reči o stihovima u našim pesmama koje veličaju drogu, kriminal, nasilje, o rijalitijima koji daju sličan primer, o negativnim herojima, kriminalcima i starletama koji su uzori mladih, te i o uticaju Tik-toka koji je kineski proizvod, ali je u Kini zabranjen, odnosno postoji pod drugim imenom i sadržajem, i sa brojnim ograničenjima za decu... 

Detaljnije o svemu pogledajte u emisiji na Jutjub kanalu Pravi odgovor.

Mapu juriša '’Vagnera'’ i ruske vojske pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA