Najnovije

ZORAN ČVOROVIĆ I VLADIMIR DIMITRIJEVIĆ: Istorija i budućnost ili dve prognoze

Pišu: Vladimir Dimitrijević i Zoran Čvorović

UMESTO UVODA 

Potpisnici ovih redova već godinama zajedno pišu knjige i članke u kojima se, uslovno govoreći, bave prognoziranjem budućih događaja, i to ne kao „vrači – pogađači“ i „stručnjaci za sve“, nego kao ljudi koji čitaju knjige i učiteljicom života smatraju istoriju. Ko razume istoriju, sazire i zbivanja koja dolaze. To se može videti na osnovu stavova Marka S. Markovića, velikog srpskog intelektualca iz dijaspore ( upokojio se 2012. godine ), koji je još 1991. najavio da će doći do sukoba NATO pakta i Rusije na Ukrajini, ako se pravoslavni narodi ne budu ujedinili. O tome je govorio i 2005, a ko ne veruje, neka pogleda šta je, na vreme, kad je izgledalo da svuda vlada mir, kazivao. (1) 

Marković je pre više od tri decenije zapisao kao opomenu svima nama:“Međusobno uništenje pravoslavnih i muslimana je najbolji „recept" za unutrašnje razaranje Rusije, a ujedno služi njihovim zajedničkim neprijateljima. Otuda na Zapadu saglasnost između nehrišćana i nepravoslavnih hrišćana, kao i između levice i desnice. Gledaju ko će koga da nadlicitira jer, bar privremeno, svima koristi zločin. Zasada nema korisnije politike, sve dok neprijateljima ne uspe da izazovu sudar među samim pravoslavnim narodima, po primeru Moldavije, a nadasve rat između Rusije i Ukrajine, u nadi da bi tada došlo i do pravoslavnog nuklearnog sukoba. Izvesno je da bi u tom slučaju stradala i Evropa, ali šta mari ako se Rusi i Ukrajinci budu uzajamno uništili. U protivnom, Amerika bi dotukla Rusiju na izdisaju. Osim ako Rusija, u samrtnom času, ne nađe dovoljno snage da Amerikancima uzvrati atomski pozdrav.“(2)

To je analitika: poznavanje istorije i uvid u sadašnjost koji omogućava da se sagleda budućnost. Pri čemu, naravno, ne smemo biti samouvereni – istorija je dinamična, i u njoj su promene kursa zbivanja uvek moguće, čak i na neočekivani način. 

Šta bi se onda, na osnovu istorije i sadašnjih događaja, a bez samouverenosti, moglo reći o budućnosti? 

KRATKOROČNA PROGNOZA: ZNAČENJE SUKOBA NA SEVERU KOSOVA

Napadi ROSU i KFOR-a na mirne srpske građane koji su protestovali protiv pokušaja albanskih vlasti iz Prištine da nasilno preuzmu lokalne samouprave na severu KiM, nakon izbora na koje je izašlo samo 2% građana, pokazuju da Srbi na Kosovu i Metohiji žive u uslovima koji se mogu uporediti jedino sa uslovim aparthejda u kojima je nekada živelo crno stanovništvo Južnoafričke Republike.
Pošto se teritorija Kosova i Metohije nalazi, po Rezoluciji 1244, pod mandatom SB UN, članice Saveta bezbednosti su bile dužne da po hitnom postupku sazovu sednicu Saveta o bezbedonosnoj situaciji na KiM. Vlasti Srbije, ovakve kakve jesu, ipak nisu uputile zahtev Rusiji da ona traži sednicu Saveta bezbednosti. Razlog je jasan: Vučić je, u intervjuu Si-En-Enu, stavio do znanja da on čeka pohvale samo iz Vašingtona iz Brisela, za svoju „Mir, brate, mir“ politiku. Nije se usudio ni da zucne da se oslanja i na Rusiju i Kinu kad je odbrana teritorijalne celovitosti Srbije u pitanju.(3) 

Da je Vučić stao na stranu evropskih rusofoba, vidi se i po njegovom simboličkom prisustvu na sastanku u Moldaviji, gde će prvi put sresti Zelenskog, sasvim u skladu sa svojom kriptopolitikom, maskiranom u „neutralnost“.(4)

Neposredni krivci za napade na Srbe su, naravno, prištinske vlasti i njihovi zapadni mentori, bez čijeg blagoslova Kurti ne bi izvršio primenu sile. Za kolektivni Zapad uvek su krivi Srbi, kao što su za zapadne naciste nekada to bili Jevreji. Zato nije slučajno što je američki ambasador u Prištini za sve događaje optužio Srbe. Dakle, Srbi na KiM nemaju pravo na jedno od temeljnih političkih prava zapadne liberalne ideologije – pravo na slobodu okupljanja.

Srbe je najlakše okriviti, jer je tri decenije satanizacije razvilo uslovne reflekse na kolektivnom Zapadu. Čim si Srbin, ti si kriv. 
Za događaje na severu Kosova ogromnu odgovornost snosi i Aleksandar Vučić, jer je potpisao Briselski sporazum 2013. godine. Briselskim sporazumom su ukinuti organi lokalne samouprave na severu Kosova koji su radili po zakonima Srbije. Briselski sporazum je omogućio Albancima da njihove snage bezbednosti po prvi put dođu na sever Kosova. Sve što se sada dešava samo je posledica sporazuma koje je Srbija zaključila sa prištinskim secesionističkim vlastima pod pokroviteljstvom Evropske unije. Zato je vreme da Srbija napusti ovaj proces i da se pitanje rešavanja kosovskog problema vrati pod pokroviteljstvo Saveta bezbednosti UN.

PROTESTI U BEOGRADU I NATO PRITISAK NA VUČIĆA 

Događaji na severu Kosova imaju svoju unutrašnju vezu sa protestima koji su se odvijali u Beogradu, i koji još uvek traju, sve više gubeći svoj unutarnji smisao i logiku, iako narod koji protestuje oseća da Vučićev režim mora da ode, jer je društvo doveo do granice ozbiljnih uzajamnih sukoba sa nesagledivim posledicama. Krvavi zločini u Beogradu i okolini Mladenovca početkom maja ove godine bili su samo povod za narodnu pobunu protiv jednog odnarođenog i na nasilju zasnovanog poretka. 

Uprkos očekivanjima „opozicionog naroda“, koji oseća da polovična rešenja nisu nikakva rešenja, zahtevi prozapadne opozicije, u kojima se tražila samo smena dva čelnika resora bezbednosti, ali ne i pad Vlade i novi izbori, jasno pokazuju da cilj Zapada nije bio ( niti je sada) da sruši Vučića, već da izvrši na njega pritisak putem masovnih demonstracija da odmah krene sa ubrzanim sprovođenjem obaveza koje proističu iz ohridskog Aneksa Sporazuma iz Brisela od 27. februara. Napadi na Srbe na severu KiM trebalo je da u tolikoj meri zaplaše Srbe na KiM, da oni u strahu od etničkog čišćenja, nalik hrvatskoj “Oluji”, prihvate, kao davljenik slamku, Zajednicu srpskih opština na nezavisnom Kosovu.

Nemačko-francuski Sporazum, koji je Vučić prihvatio, predviđa hitno osnivanje ZSO. To je važan uslov da bi na kraju procesa, možda i do kraja godine, tzv. Kosovo i Srbija zaključili sveobuhvatni pravnoobavezujući sporazum. Sledstveno, prihvatanje ZSO znači i prihvatanje nezavisnog Kosova. Srbi ne žele nezavisno Kosovo, pa samim tim ni ZSO. Napadi na Srbe sredstvo da ih ubede u to da im je ZSO u okviru nezavisnog Kosova jedini spas.

Za Zapad su novi izbori neprihvatljivi, jer se odlaže izvršavanje obaveza preuzetih iz ohridskog Aneksa.
Sada se, na prvi pogled, čini da Vašington i Brisel kritikuju Kurtija i da ne podržavaju albanske pretenzije. Naravno, to je samo na prvi pogled. 

ZAPAD PROTIV KURTIJA? 

To što je kolektivni Zapad nakon najnovije eskalacije albanskog separatističkog nasilja na severu Kosova "iznenada" napustio tradicionalnu proalbansku poziciju u tumačenju događaja, svakako može imati veze sa početkom formiranja ZSO.

Kurtijeva radikalizacija za unutrašnju upotrebu došla je do svog vrhunca. Navodno "nezavisni" Kurti je Albancima pokazao da tzv. Kosovo ima efektivni suverenitet nad severom Kosova. Kritike Zapada koje su potom usledile služiće Kurtiju kao argument za prihvatanje ZSO, jer tzv. Kosovo rizikuje da izgubi podršku svojih zapadnih mentora ukoliko se bude protivilo formiranju ZSO.  Formiranje ZSO Kurtijevi birači će lakše prihvatiti u situacii u kojoj se sever Kosova nalazi, zahvaljujući pre svega Vučiću i Briselskom sporazumu, pod njihovom efektivnom kontrolom. Uvođenje u posao nelegitimnih gradonačelnika na severu KiM stvara kod Albanac utisak o efektivnom suvereniteta tzv. Kosova na severu, pa će se pod tim utiskom lakše prihvatiti i ZSO.

Izmenjena interpretacija najnovijih kosovskih događaja, u kojoj "iznenada" Albanci dolaze na poziciju "loših momaka", poslužiće Vučiću kao argument za dalju primenu francusko-nemačkog sporazuma: ako Srbija odbije da prihvati Zajednicu srpskih opština u nezavisnom Kosovu izgubiće razumevanje Zapada, koje je došlo kao "dar s neba". Istovremeno će se Srbi sa severa KiM zastrašivati time da su alternativa ZSO albanski gradonačelnici na severu Kosova i represija albanske policije.

Nikada ne treba smetnuti s uma, da je u bezbedonosni haos, koji se iznenada pojavljuje na teritorijama koje kontroliše Zapad, uvek utkana politička logika i agenda inspiratora tog haosa.

DUGOROČNA PROGNOZA: BUDUĆA OKUPACIJA SRBIJE

Godine 2009, kad na vidiku nije bio nikakav rat NATO pakta protiv Rusije, jedan od potpisnika ovih redova je pisao:“Srbija mora biti trajno OKUPIRANA. Jer, u perspektivi je NATO rat protiv Rusije, koji su, ovako ili onako, najavili svi američki lumeni, od Zbignjeva Bžežinskog do Kondolize Rajs, koji smatraju da Sibir ne može biti samo ruski, jer on predstavlja „dobro čovečanstva” (čitaj: američkih multinacionalnih kompanija). NATO neće dozvoliti oslonac Rusije na bilo kakvo rusofilski raspoloženo stanovništvo u dubini svoje teritorije (a ceo Balkan je pod NATO okupacijom). Mistički gledano, još za vreme Druge svetske vojne, sveti episkop Teofan Poltavski, svojevremeno duhovnik Carskih Mučenika Romanova, znao je šta će se desiti, rekavši: „Kakav je ovo rat? Rat će biti kad ceo svet ustane protiv Rusije, jer će samo ona sačuvati Pravoslavlje”. Jer, dubinski uzrok poslednjeg svetskog rata biće nastojanje da se poraze narodi verni Hristu i Crkvi NJegovoj, na čijem postojanju počiva vaseljena./.../Da ponovimo:1. Sprema se Treći svetski rat, koji će, uz izvesne nijanse, biti rat Zapada protiv Rusije;2. Pre no što rat počne, Srbija, kao srce Balkana, mora biti slomljena i okupirana. Hitler je svom specijalnom izaslaniku, Hermanu Nojbaheru, rekao da su Srbi jedini balkanski narod svestan svoje misije, i da takav narod ne sme živeti uz Dunav. I NATO, Četvrti rajh, spremajući se za rat protiv Rusije, misli to isto;3. U doba Hitlerove okupacije Srbije, cvet svetosavskih rodoljuba, od patrijarha Gavrila i Vladike Nikolaja do Dragiše Vasića (koji se borio na Ravnoj Gori, ali čija su žena i ćerka bile nemački taoci) bio je izložen progonima.To treba očekivati i u doba nove okupacije Srbije, i uvod u te progone je već razrađeni mehanizam Haškog suda (koji, sa svoje strane, ponavlja austrougarski Banjalučki veleizdajnički proces, organizovan protiv srpskih rodoljuba iz Bosne i Hercegovine.);4. Glavni saradnici NATO okupatora Srbije biće domaći „evrointegrativci”, koji su već odavno poevrounijaćeni i spremni na sve da bi dokazali svoju odanost Vašingtonu i Briselu. NJihova sadašnja patriotska retorika (briselski novogovor sa šajkačicom) samo je verbalna magla za prikrivanje pravih namera onih koji tu retoriku koriste. Domaći evrounijati su već napravili infrastrukturu elektronskog konclogora Srbija: od ogromnih baza podataka, u kojima se skupljaju elektronski dosijei građana Srbije, preko novih identifikacionih dokumenata sa čipom, do ubrizgavanja čipova u konje, krave i kućne ljubimce (posle kojih kreće kampanja za čipizaciju humanoida, sa sloganom „Samo Vaš čip!”) Spektakularne akcije hapšenja onih koji misle, pišu i govore ne poštujući novogovor political corectness u NJu Ejdž Srbiji uslediće pošto se politička i ekonomska kriza prodube, i bude potreban žrtveni jarac koji ne može da se odbrani, a koga će biti lako optužiti za naše nepridruživanje „svetlijoj budućnosti”. Prethodno će tajne službe NJu Ejdž Srbije inscenirati nekakav operetski čin, koji će biti proglašen za „zločin protiv ustavnog poretka”. (Osamdesetih godina XX veka u Čačku se sudilo nevinim ljudima, optuženim da su četnici – teroristi. U optužnici protiv mladog rokera,izvesnog Sovilja, stajalo je da je svoju gitaru stavljao u navlaku boje srpske zastave (!) Nije to doba tako daleko, kao ni doba kada je UDBA u istom tom gradu prisluškivala profesora književnosti, Miodraga Jaćimovića, zato što je rekao da je Fadilj Hodža loš pisac.) Ovaj operetski čin biće proglašen za delo ekstremnih srpskih nacionalista, i u mreži „antiterorističke” akcije mogu se naći svi: od intelektualaca sa Univerziteta do navijača fudbalskih timova. A onda će krenuti suđenja, lažni svedoci, lažne trake lažnih prisluškivanja. Business as usual…“(5)

Tako je pisano 2009. godine.

VESTI: VELIKI RAT JE NA POMOLU

Tajni plan

Severnoatlantska alijansa je pripremila neku vrstu tajnog plana u slučaju sukoba sa Rusijom. O tome piše zapadni analitičar Jan Dejvis. Prema njegovim rečima, predstavnici NATO-a će o svim detaljima razgovarati na predstojećem samitu u Viljnusu, koji će biti održan od 11. do 12. juna. Na skupu će, veli Dejvis, biti odobreno na „hiljade stranica tajnih vojnih planova“. Oni će prvi put od Hladnog rata detaljno opisati scenario direktnog sukoba sa Rusijom. Štaviše, relevantni dokumenti su, prema Dejvisovim rečima, pripremani „iza zatvorenih vrata“, pa ih nezavisni stručnjaci ni na koji način nisu proučavali. Nedostatak transparentnosti koji karakteriše dugoročne procese vojnog planiranja unutar alijanse predstavlja ozbiljan problem za demokratski nadzor, rekao je Dejvis. Ranije je predsednik vojnog komiteta alijanse Rob Bauer već precizirao da bi NATO u svakom trenutku trebalo da bude spreman za mogući sukob.(6)    

Najave češkog generala

NATO može da započne rat protiv Rusije. Češki general Karl Ržehu priznao je da je spremao svoju vojsku za akciju. Češki general je na konferenciji o unutrašnjoj bezbednosti i stabilnosti države u Donjem domu parlamenta rekao da je rat punog spektra između NATO-a i Rusije sasvim moguć i da je to najgori scenario za njegovu zemlju. U toku je pokušaj da se vojska spremi za sukob sa tehnološki naprednim neprijateljem kakav je Rusija. Takva konfrontacija će, rekao je češki general, imati visok intenzitet, pošto je Rusija „danas na putanji sukoba sa NATO“. U slučaju sukoba velikih razmera između Rusije i NATO-a, general je spreman da veći deo svoje vojske pošalje u borbu u skladu sa pravilima alijanse.(7)

Zabrana izvoza municije

Ruska vlada je uvela privremenu zabranu izvoza patrona i čaura iz zemlje. Odluka je objavljena na sajtu Vlade. Privremeno je zabranjen izvoz iz zemlje patrona za civilno i službeno oružje, kao i čaura za vatreno oružje. Zabrana važi do kraja 2023. godine. Pojašnjava se da odluka ima za cilj da obezbedi zaštitu interesa države. Mera se ne odnosi na robu koja se izvozi sa teritorije Rusije u cilju obezbeđivanja aktivnosti jedinica Oružanih snaga Rusije.(8)

Prelazak crvene linije

Ukrajina je prešla crvenu liniju, koja je povučena u vojnoj doktrini Rusije, dajući Moskvi pravni razlog da koristi nuklearno oružje. Na to su novinari skrenuli pažnju kada su analizirali nedavni napad ukrajinskih dronova na Moskvu i Podmoskovlje. Sudeći po pisanju medija, jedan od ciljeva koji su dronovi Oružanih snaga Ukrajine pokušali da pogode bio je u selu Vlasiha kod Moskve, gde se nalazi centralno komandno mesto kopnenih strateških nuklearnih snaga Oružanih snaga Rusije. A ukaz ruskog predsednika Vladimira Putina „O osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja“ od 6. 2.2020. kaže da Moskva ima pravo da upotrebi nuklearno oružje ako neko pokuša da ga onesposobi. To znači da akcije Ukrajine već dozvoljavaju Rusiji da koristi nuklearno oružje, prema ruskoj vojnoj doktrini.(9)

PERSPEKTIVA RATNE BUDUĆNOSTI

Pošto su dva i dva četiri, NATO će, po svemu sudeći, uskoro ući u neposredan sukob sa Rusijom. Ukrajina nema dovoljno snage da pobedi najveću zemlju na svetu. 

Kao što je Hitler, pre napada na Sovjetski Savez, morao da pacifikuje Srbe, tako i NATO, pre udara na Rusiju, mora da pacifikuje Srbe. Kao što je knez Pavle, sa Vladom Cvetković – Maček, pokušavao da potpisivanjem Trojnog pakta, umilostivi Hitlera, tako i sadašnja vlast u Srbiji pokušava da umilostivi NATO, pristajući na igru zvanu ZSO ( pri čemu lažna država „Kosova“ nezadrživo osvaja međunarodno priznanje, uz malu pomoć „prijatelja iz Beograda“, kojima se, kad treba organizovati mitinge podrške istima, iz Prištine obezbeđuju nedostajući autobusi ). 

U okviru „borbe protiv nasilja“, Srbiji se oduzima oružje ( rijaliti televizije koje zlo i nasilje propagiraju, i Skupština u kojoj se opozicija monstruozno vređa, „nisu“, za Vučića i njegove, izvor napetosti i nasilja u društvu ). Srbiju treba razoružati pre no što NATO trupe uđu da „donesu mir“ uoči velikog napada na Treći Rim. Jer, „Srbija je velika tajna“, i ne miri se sa okupacijom, a naše seni i dalje plaše gospodu u Beču, Briselu i Vašingtonu.

Iz ove perspektive je jasno da je budućnost srpskih zemalja – ako ne dođe do nečeg neočekivanog - potpuna NATO okupacija. Čak ni „poluslobodna“ teritorija u NATO pozadini pred napad na Rusiju ne sme da postoji.

Ponavljamo: ovo se ne mora desiti, ali istorija i sadašnjost ukazuju da je to moguć razvoj događaja. 

Na nama je da budemo budni i svesni onoga što se zbiva, i da, sa pomoću Božjom, vršimo svoju dužnost – i ličnu i sabornu.
Zato, da bismo se orijentisali u ovom trenutku, treba da ponovimo teze sa početka našeg članka. 

VRATIMO SE U SADAŠNJOST 

Umesto da traže raspuštanje Narodne skupštine, raspisivanje vanrednih izbora i formiranje tehničke prelazne Vlade, prozapadna opozicija traži  ostavku čelnika sektora bezbednosti. Takav predlog ne samo da ne doprinosi razrešenju postojeće političke krize u zemlji, već, nasuprot tome, povećava konfliktni potencijal u srpskom društvu što i jeste interes Zapada. Pad dva čoveka koji oličavaju aparat prinude snažno bi oslabio Vučićevu poziciju. Tako bi Zapad dobio teško politički ranjenog Vučića spremnog na potpunu kooperativnost. Vanredni izbori ne samo da su ventil posredstvom koga bi se smanjio postojeći konflitni potencijal srpskog društva, već bi obezbedili uslove za evolutivnu i mirnu tranziciju vlasti. Izbori, da ponovimo, ne odgovaraju Zapadu, ne samo zbog toga što odlažu ispunjavanje obaveza iz nemačko-francuskog plana o Kosovu, već i zbog toga što Vlada formirana nakon izbora ima mnogo jaču političku snagu i slobodu delovanja, od Vlade koja je rekonstruisana u sektoru bezbednosti po zahtevu prozapadne opozicije.

UPUTNICE ( 1. JUN 2023. GODINE )

1.    https://www.youtube.com/watch?v=EIFRQwIzqgo&ab_channel=%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%9A%D0%BE%D0%B4%D0%91%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5
2.    http://www.pravoslavni-odgovor.com/New_Age/Pravoslavlje_i_Novi_Svetski_Poredak/12.htm
3.    http://www.glaszapadnesrbije.rs/vest961027.html
4.    https://nova.rs/vesti/svet/vucic-na-samitu-koji-salje-brutalnu-poruku-putinu-tu-je-i-zelenski-lideri-50-zemalja-se-sastaju-na-simbolicnom-mestu/
5.    https://vizionarski.wordpress.com/2014/03/03/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%81%D0%B0%D0%B2%D1%99%D0%B5-%D0%B8-%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D1%81%D0%B0/
6.    https://responsiblestatecraft.org/2023/05/30/nato-members-mull-secret-plans-for-responding-to-russia-attack/
7.    https://tsargrad.tv/news/nato-mozhet-nachat-vojnu-s-rossiej-cheshskij-general-priznalsja-chto-gotovit-armiju_795732
8.    https://tsargrad.tv/news/patrony-ostajutsja-v-rossii-kabmin-vvjol-zapret-na-vyvoz_795345
9.    https://tsargrad.tv/news/ukraina-perestupila-krasnuju-chertu-russkoj-jadernoj-doktriny_795777

Ostale tekstove Vladimira Dimitrijevića čitajte OVDE.

Izvor: Pravda
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA