Najnovije

VELIKI NAPAD JE KRENUO: Kijev kaže biće gore nego u Černobilju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas u razgovoru sa novinarima da su ukrajinski kontraofanziva i odbrambene operacije u toku.

Na pitanje novinara kako komentariše izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina koji je u petak rekao da su ukrajinske snage svavako započele svoju toliko najavljivanu kontraofanzivu, Zelenski je slegnuo ramenima i prezreo podigao obrve, prenosi Rojters.

Ukrajina je krajem maja najavila kontraofanzivu protiv ruskih snaga. Ukrajinsko ministarstvo odbrane navelo je prošle nedelje da zvanične najave početka kontraofanziva neće biti.

Kijev kaže da se sprema nuklearna katastrofa
 

Ruski vojni inženjeri postavili su eksploziv u hemijskoj fabrici na Krimu, i to tačno pored velikog rezervoara s otrovnom kiselinom, javljaju ukrajinski mediji.

Oleksandr Prokudin, šef vojne službe Hersonske oblasti kog je imenovao Ukrajinu, nedavno je upozorio da bi detoniranje eksploziva dovelo do katastrofalne gore nesreće u nuklearnoj elektrani Černobilj 1986. godine, piše Kiiv Post.

Ukrajina je ove nedelje opisala Moskvu za uništavanje brane u Novom Kahovku, gradu u Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine, što je uzrokovalo velike poplave i evakuaciju na hiljade civila. S druge strane, zvaničnici Kremlja rekli su da je Ukrajina sabotirala branu.

Ukrajinski vojni analitičar Roman Svitan rekao je da bi Rusi mogli da aktiviraju eksploziv u fabrici Krimski Titan, u gradu Armijansku pod ruskom okupacijom, ako budu u strahu od ukrajinskog napada.

„Postrojenje je već potpuno minirano, uključujući rezervoare sa kiselinom, hlorom i reagensima“, rekao je Svitan za Kiiv Post.

"Nedavno su tamo počeli da postavljaju eksploziv, jer su videli da Oružane snage Ukrajine mogu da pređu reku Dnjepar i napadnu Armiansk. Dizanje Krimskog Titana u vazduh biće korisno za Ruse u vojnom smislu, budući da hemijska isparavanja mogu da uspore kretanje ukrajinske vojske", dodao je on.

U videu objavljenom 2. juna na Telegramu, Prokudin je upozorio da bi usled eksplozije u Krimskom Titanu „hiljadu tona otrovnih materijala bilo ispušteno u atmosferu” što bi izazvalo incident „gori od Černobilja”.

Stanovnici Krima i najmanje sedam drugih ukrajinskih oblasti biće pogođeni, kao i Turska, ali i sama zemlja agresor“, rekao je Prokudin.

Fabrika Krimski Titan nekada je bila jedan od najvećih istočnoevropskih proizvođača pigmenta titanijumovog dioksida, hemikalije koja se koristi u bojama, kremama za sunčanje, lekovima i bojama za hranu. Međutim, Evropska unija je prošle godine zabranila upotrebu titanijum-dioksida kao dodatka hrani iz straha da bi mogao da bude kancerogen.

RUSI IH RAZVALJUJU: Devet tenkova ode u vazduh i "Leopardi" sa njima (VIDEO)

Izvor: B92


 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA