Najnovije

Šta su "realna" očekivanja Zapada od ukrajinske ofanzive - da li je ovo nemoguća misija?

Da bi ukrajinska ofanziva bila uspešna Kijev mora ponovo da zauzme "oblasti koje je oduzela Moskva" ili da zada "razaraujući" udarac ruskim snagama, piše "NJujork Tajms", pozivajući se na zvaničnike Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Američki list navodi da "mnogo toga utiče na ishod" ofanzive jer će ona, verovatno, imati uticaj i na dalju vojnu podršku Zapada Kijevu, ali i buduće razgovore o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu.

U javnosti, zvaničnici SAD i EU tvrde da je na ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da odluči šta će definisati kao uspeh u ofanzivi, ali iza zatvorenih vrata čuju se nešto drugačije poruke.

Zelenski je ranije rekao da želi da ukrajinske snage vrate "svu teritoriju koju je oduzela Rusija", što uključuje i novopripojene teritorije Rusije – Donjeck i Lugansk, kao i Zaporošku i Hersonsku oblast, zajedno sa Krimom, koji je deo Ruske Federacije od 2014. godine, nakon referenduma pokrenutog kao odgovor na državni udar u Kijevu.

"U privatnosti, američki i evropski zvaničnici priznaju da je potiskivanje svih ruskih snaga sa okupirane ukrajinske teritorije malo verovatno", piše "NJujork Tajms".

Na Zapadu se govori o dva ishoda koji bi, smatraju zvaničnici, obezbedili uspešnu ofanzivu.

IZ RUSIJE STIGAO ZAHTEV KIJEVU: Ukoliko želite kraj sukoba morate nam predati još ove tri oblasti

Prvi je da "ukrajinska vojska ponovo zauzme i zadrži ključne teritorije koju su ranije okupirali Rusi", a drugi da kijevske trupe zadaju "razarajući udarac koji će primorati Kremlj da preispita budućnost svojih vojnih opcija u Ukrajini".

"Politiko" je pre nekoliko dana izvestio da Bela kuća "sa zebnjom prati" napredak ukrajinske ofanzive, jer zvaničnici veruju da reputacija predsednika DŽozefa Bajdena zavisi od njenih rezultata.

Očekivalo se da će Ukrajina u toku proleća pokrenuti veliku ofanzivu, potpomognuta velikom količinom oružja sa Zapada, ali je operacija mnogo puta odlagana.

Zelenski je juče konačno potvrdio da su ukrajinske "protivofanzivne akcije" u toku. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin u petak je rekao da je ukrajinska ofanziva počela i naglasio da su ukrajinski napadi do sada bili neuspešni, te da uspeh nije postignut ni u jednom od pravaca zahvaljujući velikoj hrabrosti i dobroj organizaciji i komandi ruske vojske.

NADREALNI SNIMAK SA FRONTA - RUS JE TO PRAVIO: Ruski sistem nastavlja da dejstvuje i nakon što ga je pogodio Himars (VIDEO)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA