Najnovije

ISPORUČITE NUKLEARNO ORUŽJE UKRAJINI: Kijev to mora da ima

Ono što bi Bajden trebalo da uradi jeste da jasno kaže Rusiji da će svaka upotreba nuklearnog oružja protiv Ukrajine dovesti do toga da SAD obezbede istu vrstu nuklearnog oružja Ukrajini, zaključuje bivši zvaničnik Pentagona.

Sjedinjene Države imaju nuklearno oružje, jer je ono efikasno sredstvo odvraćanja. Isto pravo, zaključuje Majkl Rubin, trebalo bi da ima i Kijev.

Strah od nuklearnog rata sa Rusijom dugo je diktirao poteze Bele kuće u Ukrajini, piše Majkl Rubin, bivši zvaničnik Pentagona, a danas saradnik Američkog instituta za preduzetništvo (AEI), za portal "19fortifajv".

Bajdenova administracija, kako navodi, fokusirala se na isporuke oružja, izbegavajući da Kijevu isporuči oružje dugog dometa iz straha da bi Ukrajina mogla da ga upotrebi u samoj Rusiji.

Istom logikom se rukovodilo i prvobitno odbijanje Bajdenove administracije da Kijevu isporuči raketni sistem HIMARS, tenkove "abrams" ili avione F-16. Samo politički i diplomatski pritisak, tvrdi Rubin, ubedio je Bajdena da preokrene kurs.

Strah Vašingtona od reagovanja Rusije u toku konflikta u Ukrajini je samo rastao. Ukoliko Rusija bude ponižena, smatra Rubin, ona bi mogla da uzvrati taktičkim nuklearnim oružjem. Neki, poput bivšeg državnog sekretara Henrija Kisindžera, pozivali su na kompromis, u kojem bi se Ukrajina odrekla Krima i drugih teritorija.

Rat je sada na prekretnici, smatra Ruben. Uništena je brana Kahovka. Curenje obaveštajnih podataka sugeriše da je Ukrajina verovatno stajala iza napada na gasovod Severni tok 2, dodaje on. Ukrajinske specijalne snage su verovatno odgovorne i "za drski napad dronom na Kremlj."

Sa ukrajinskom ofanzivom, koja je u toku, kako navodi, pretnja da bi Rusija mogla da upotrebi taktičko nuklearno oružje postaje sve veća, a bilo bi nepravedno za to kriviti Kijev.

SAD žele eskalaciju, ne sporazum
Prepustiti Rusiji pobedu, tvrdi Ruben, bilo bi nerazumno.

"Ukoliko bi se Rusija približila pobedi, ruske provokacije bi se samo pojačale, ne samo protiv Ukrajine, već i protiv Moldavije ili baltičkih država. Za Bajdena, pitanje sada glasi: kako odvratiti Rusiju od upotrebe taktičkog nuklearnog oružja i kako odgovoriti ukoliko ga Rusija prva upotrebi", navodi on.

Ako upotreba nuklearnog oružja promeni tok rata, navede Zapad na podelu Ukrajine ili Rusiji omogući potpunu pobedu, kako smatra, dugoročne posledice po međunarodnu bezbednost bile bi užasne.

Uspešna upotreba taktičkog nuklearnog oružja označila bi presedan u međunarodnim odnosima. Isto bi bilo i sa mnogim silama drugog reda, koje bi nastojale da nabave taktičko nuklearno oružje, koje bi koristile protiv svojih rivala. Međunarodna nestabilnost bi se samo povećala na nivo koji nije viđen od početka Drugog svetskog rata.


Zapad svoju nuklearnu politiku, navodi Ruben, treba da zasnuje na realnosti.

"Kao i tokom Hladnog rata, najbolji način da odvraćanja od upotrebe nuklearnog oružja je demonstriranje spremnosti da se ono koristi", navodi bivši američki zvaničnik.

U Budimpeštanskom memorandumu iz 1994. Sjedinjene Države i druge zemlje garantovale su suverenitet Ukrajine u zamenu za oduzimanje nuklearnog oružja. Dvadeset godina kasnije, kada je Rusija povratila Krim, predsednik Obama je pokazao da obećanja SAD nemaju mnogo smisla.

Vreme je da se ovo preokrene. Jednostavna činjenica je sledeća: SAD imaju nuklearno oružje, jer je ono efikasno sredstvo odvraćanja. Isto pravo, zaključuje Rubin, trebalo bi da ima i Ukrajina.

KREĆU DUŽ OBALE: Žestok obračun na granice Donječke i Zaporoške oblasti

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA