Najnovije

LUKAŠENKO KAŽE NE DAO IM BOG: Neću oklevati sa nuklearkom ako krenu

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da neće oklevati da naredi upotrebu ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji u slučaju agresije na njegovu zemlju

Ranije ove godine, ruski predsednik Vladimir Putin najavio je planove za raspoređivanje nuklearnog oružja kratkog dometa u susednoj Belorusiji, ruskom savezniku. Iako je Putin naglasio da će Rusija zadržati kontrolu nad pomenutim oružjem, Lukašenkova izjava sugeriše suprotno, navodi AP.

– Ne daj Bože da danas moram da donesem odluku o upotrebi ovog oružja, ali ne bih oklevao u slučaju agresije – rekao je Lukašenko, prenela je beloruska državna agencija BelTA. Ruski zvaničnici još nisu komentarisali Lukašenkove izjave.

Lukašenko je naglasio da je tražio od Putina da postavi rusko nuklearno oružje u Belorusiju i dodao da je takav korak neophodan da bi se sprečila potencijalna agresija.

- Verujem da niko ne bi želeo da se sukobljava sa zemljom koja ima takvo oružje. To je oružje odvraćanja - naglasio je Lukašenko.

Putin će u julu rasporediti nuklearno oružje u Belorusiji

Podsetimo, Putin je u petak najavio svoj plan za raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji od početka jula.

Putin je rekao da će pripreme za ključne objekte biti završene 7. i 8. jula, a zatim će početi preseljenje. Ovo je saopšteno nakon sastanka sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, navodi ruska državna novinska agencija TASS.

To bi značilo da bi preseljenje počelo neposredno pre samita NATO-a u Litvaniji, koja se graniči sa Belorusijom. Samit u litvanskoj prestonici Vilnjusu biće održan 11. i 12. jula.

Zapad je oštro kritikovao ovaj plan

Putin je 25. marta najavio da će preneti rusko nuklearno oružje u savezničku zemlju, bivšu sovjetsku republiku Belorusiju. Ovaj potez je opravdan tvrdnjom da Sjedinjene Države godinama imaju nuklearno oružje u evropskim zemljama kao što je Nemačka.

Zapadni vojni saveznici oštro su kritikovali plan. Krajem maja Lukašenko je rekao da je najavljeno prebacivanje oružja njegovoj zemlji već počelo.

Ako se plan Moskve ostvari, Belorusija će imati nuklearno oružje prvi put od 1990-ih, kada ga je dobrovoljno predala nakon raspada Sovjetskog Saveza. Biće raspoređene rakete Iskander, koje mogu biti opremljene nuklearnim bojevim glavama.

Nekoliko beloruskih borbenih aviona je takođe prilagođeno za upotrebu novog naoružanja, navodi TASS.

AKO KIJEV KRENE! Rusija će upotrebiti jezivu municiju

Izvor: Alo.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA