Najnovije

TAJNO RASPOREDILI 150 NUKLEARKI: Bojeve glave širom Evrope - Vašington raskrinkan!

SAD - Sjedinjene Države su rasporedile oko 150 komada nuklearnog oružja u vazdušne baze u Evropi bez ikakvog zvaničnog saopštenja, rekla je Ališa Sanders-Zakre, koordinatorka politike i istraživanja za Međunarodnu kampanju za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN).
Poslednji korak (Foto: Skrinšot)

Poslednji korak (Foto: Skrinšot)

Prema njenim rečima, ove nuklearke se nalazi u Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Turskoj i Italiji.

„Prema nezavisnim ekspertima, oko 150 bojevih glava je raspoređeno u američkim vazdušnim bazama u ovim zemljama“, rekla je ona na brifingu sa novinarima akreditovanim pri UN iz udruženja ACANU.

Sanders-Zakre je dodala da je ICAN neverovatno zabrinut zbog raspoređivanja ove vrste oružja u bilo kojoj evropskoj zemlji. Ona je takođe podsetila na kubansku raketnu krizu i dodala da su takve akcije potencijalni okidač koji povećava rizik od nuklearnog rata.

Kako je primetila Sanders-Zakre, u sadašnjoj situaciji, evropske zemlje koje pozivaju ceo svet na transparentnost u vezi sa nuklearnim oružjem su otvoreno licemerne.

ICAN je međunarodna javna organizacija osnovana 2007. godine. NJegova svrha je promovisanje usvajanja i implementacije Ugovora o zabrani nuklearnog oružja. Organizacija je 2017. godine dobila Nobelovu nagradu za mir.

U martu je Vladimir Putin saopštio da su se Moskva i Minsk dogovorili o razmeštanju taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji. Kako je objasnio šef države, razlog za takav korak bila je izjava Velike Britanije o snabdevanju Ukrajine municijom sa osiromašenim uranijumom. On je napomenuo da se time ne krše međunarodne obaveze, budući da Rusija ne prenosi svoj arsenal na susednu republiku, već „radi ono što su SAD radile decenijama“.

Zauzvrat, zapadni kritičari ove inicijative ne pominju problem skladištenja američkog nuklearnog oružja u Nemačkoj. Zvanično, nemačke vlasti ne komentarišu njegovo postojanje u zemlji. Ipak, vodeći međunarodni stručnjaci procenjuju broj američkih nuklearnih bombi u Nemačkoj na nekoliko desetina jedinica. Istovremeno, opozicione nemačke stranke već dugi niz godina zahtevaju povlačenje američkog nuklearnog oružja iz zemlje.

Pogledajte OVDE najnoviji blam DŽo Bajdena!

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA