Najnovije

NATO HELIKOPTERI IZNAD SRBIJE: Kako smeju da uđu u vazdušni prostor?

Preleti NATO letelica nad Srbijom omogućeni su prethodno potpisanim dokumentima između Srbije i NATO-a, ističu sagovornici za RT Balkan

Let helikoptera "sikorski UH-60 blek hok" u vlasništvu vojske SAD u vazdušnom prostoru Republike Srbije, a koji je zapažen danas nešto posle podneva, u skladu je sa prethodno potpisanim dokumentima između Srbije i NATO-a, istakli su general u penziji i direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma Mitar Kovač i nekadašnji načelnik Uprave za strategijsko planiranje Vojske Srbije general-major u penziji Božidar Forca za RT Balkan.

Kako naši sagovornici napominju, slobodan prolazak NATO trupa kopnenim, vazdušnim i vodenim prostorom Srbije omogućen je još Sporazumom koji su potpisali tadašnji ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković i tadašnji generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Šefer 2005. godine.

Ovom Sporazumu je sledilo pristupanje SCG NATO programu Partnerstvo za mir 2006. godine, dok o slobodnom kretanju NATO vojski po teritoriji Srbije govori i Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP), koji je tadašnji ministar odbrane, a sadašnji ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić potpisao 2015. godine.

Kako navodi Božidar Forca za RT Balkan, IPAP predstavlja prethodnicu ulaska neke zemlje u NATO, odnosno najviši stepen saradnje koji neka zemlja može imati s Alijansom ako nema pretenzije da joj se priključi, kao što je to slučaj sa Srbijom, kako je u više navrata tokom proteklih meseci ustvrdio predsednik Aleksandar Vučić.

Odrednice koje se navode u IPAP sporazumu razrađene su u Zakonu o potvrđivanju Sporazuma Vlade Srbije i NATO o saradnji u oblasti logističke podrške, čiji je predlog Skupština usvojila 2016. godine, i koji, između ostalog, predviđa diplomatski imunitet pripadnicima Alijanse na teritoriji Srbije.

Stavka o diplomatskom imunitetu posebno je problematična, ocenjuje Mitar Kovač, napomenuvši da to predstavlja otežavajuću okolnost za kontrolu, kako transporta, tako i tereta koji se transportuje preko Srbije.

"Mislim da je to veoma štetno po bezbednost Srbije", rekao je Kovač, dodavši da krstarenje ili dolazak američkih helikoptera nije nešto što, kako ocenjuje, podržava naš narod.

Kako navodi, "to nije neki povoljan gest, pogotovo kada imamo u vidu da se na neki sličan način ne odnosimo prema drugim svetskim silama koje su van NATO-a", napomenuo je Kovač.

Oba sagovornika ističu da ulasku na teritoriju ili u vazdušni prostor Republike Srbije mora prethoditi obaveštenje nadležnim organima, što veruju da je i u ovom slučaju učinjeno.

HOĆE TERORISTIČKI NAPAD: Prljava bomba i veliko upozorenje Moskve

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA