Najnovije

PUTIN NAJAVLJUJE ULAZAK U KIJEV? Otvara opciju pod jednim uslovom

Za sada Rusija ne planira da uđe u Kijev, ali kada bude poželela, mora doći do mobilizacije, međutim ove reči mogu da znače upravo to, ako budemo hteli, idemo.

Ruski predsednik Vladimir Putin napravio je određena otkrića u vezi sa trenutnim ciljevima Moskve u njenoj vojnoj kampanji u Ukrajini. Malo je verovatno da će ruske trupe pokrenuti ofanzivu na Kijev za sada, nagovestio je on dok je razgovarao o operaciji sa vojnim dopisnicima i blogerima u utorak.

NJegovi komentari su usledili dok je predsednik razgovarao o potencijalnoj novoj mobilizacionoj kampanji u Rusiji, za kojom bi potreba bila definisana ciljevima operacije, rekao je on.

„Da li treba da marširamo na Kijev? Ako to uradimo, onda nam je potrebna mobilizacija. Ako nećemo, onda ne“, rekao je Putin i dodao da „nema potrebe“ da se „danas“ pokreće nova vojna kampanja. Predsednik je takođe rekao da ruske trupe uživaju stalan priliv dobrovoljaca. Više od 150.000 ljudi potpisalo je ugovor sa ruskim Ministarstvom odbrane od januara, otkrio je on.

Govoreći o „fundamentalnim“ ciljevima Rusije u Ukrajini, predsednik je potvrdio da su oni ostali isti i da Kremlj ne planira da ih menja. Misije se prilagođavaju na osnovu razvoja događaja na bojnom polju, dodao je on.

Još u februaru 2022, kada je Rusija pokrenula svoju vojnu kampanju u Ukrajini, Putin je kao razloge za taj potez naveo potrebu da se zaštiti narod Donbasa, kao i neuspeh Kijeva da sprovede mirovni sporazum iz Minska 2014-2015. On je takođe rekao da Rusija traži „demilitarizaciju“ i „denacifikaciju“ Ukrajine, što uključuje obavezu Kijeva da zadrži neutralni status i odustane od planova za pridruživanje NATO-u u to vreme.

ŠTA OVO VUČIĆ NAJAVLJUJE? Teško do mira sukob sve realniji?

U utorak, govoreći o NATO aspiracijama Ukrajine, Putin se osvrnuo na pokojnog gradonačelnika Sankt Peterburga Anatolija Sobčaka. Putin je bio Sobčakov zamenik 1990-ih i jednom je političara nazvao „svojim mentorom i prijateljem“.

EKSKLUZIVNI SNIMAK: Pogledajte glavu uhapšenog Srbina (VIDEO)

„[Sobčak] je bio pametan čovek... bio je u pravu kada je rekao: „Želiš da odeš? Ostavi. Ali idite samo sa nečim sa čime ste došli“, poručio je predsednik vojnim dopisnicima i blogerima.

Putin je ranije više puta izjavljivao da su južni i istočni ukrajinski regioni koji su se sada pridružili Rusiji nekada bili ruski regioni za vreme Ruskog carstva i da su ih boljševici učinili delom Ukrajine tek nakon revolucije 1917. godine.

NATO HELIKOPTERI IZNAD SRBIJE: Kako smeju da uđu u vazdušni prostor?

Izvor: Rt.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA