Najnovije

ARTJOMOVSK - REKVIJEM ZA BAHMUT: Ceo dokumentarni film o običnom ruskom vojniku (VIDEO)

Ratni reporteri RIA Novosti su snimili dokumentarni film "Artjomovsk. Rekvijem za Bahmut", koji govori o tome kako su ruske trupe zauzele grad.

Bahmut (Foto: RIA Novosti)

Ovo 55-minutno ostvarenje je zasnovano na materijalima koje su novinari Aleksandar Harčenko i Sergej Šilov snimali u Artjomovsku nekoliko meseci, do njegovog potpunog oslobađanja. To su snimci koji prikazuju borbeni rad ruskih jedinica i intervjui sa borcima i komandantima.

„Dvesta dvadeset četiri dana su svi vodeći svetski mediji pratili sudbinu grada. Poslednjih meseci smo proveli vreme u Artjomovsku i pažljivo dokumentovali oslobađanje grada, koji su ukrajinske vlasti obećale da će pretvoriti u neosvojivu tvrđavu. Stoga smo sva naša nova pojačanja bacili u vodeničko kamenje rata, bez obzira na gubitke“, rekao je Aleksandar Harčenko.

Prema njegovim rečima, u filmu se može videti kroz šta su jurišnici morali da prođu: žestoke urbane borbe, ranjavanja i pogibije drugova, radost pobede.

„Ovo je film o običnom ruskom vojniku. U kojoj god istorijskoj eri da se ruski vojnik bori, on uvek ostaje isti. Gde god da se nađe, u planinama, u pustinji, na poljima Ukrajine, uvek trpi teškoće, neverovatno je izdržljiv, milostiv i pošten. Oslobođenje Artjomovska nam je ponovo otkrilo ovu sliku koju su opisali ruski klasici“, dodao je Sergej Šilov.

Artejomovsk (u Ukrajini se zvanično koristi dorevolucionarni naziv Bahmut) bio je jedna od najmoćnijih linija odbrane Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu. Žestoke borbe za grad i okolinu nastavljene su od avgusta 2022. do maja 2023. godine, više od 220 dana. Operacija je dobila nezvanični naziv „Bahmutski mlin za meso“ zbog ogromnih gubitaka ukrajinskih trupa, koje su po svaku cenu pokušavale da zadrže kontrolu nad gradom.

Ministarstvo odbrane Rusije je u rano jutro 21. maja objavilo potpuno oslobađanje Artjomovska od strane jurišnika Vagnerove grupe uz podršku artiljerije i avijacije armijske grupe '’Jug'’. Predsednik Rusije Vladimir Putin je čestitao Vagnerovoj grupi i Oružanim snagama na tome.

Ukrajinske trupe nastavljaju da bombarduju Artjomovsk i pokušavaju da napreduju, ali ruska vojska zaustavlja sve njihove napade, pišu RIA Novosti.

O novoj ruskoj taktici pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA