Najnovije

Još jedna zemlja želi da uđe u BRIKS

Odnosi Rusije i Alžira su strateške prirode i od posebnog značaja, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa predsednikom Narodne Demokratske Republike Alžir Abdelmajidom Tebunom u Moskvi.

BRIKS (Foto: RIA Novosti)

On je dodao Ruska Federacija očekuje da predsednik Alžira učestvuje na predstojećem samitu Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu.

"Gledajući unapred, moram da kažem da će nam biti drago da vas vidimo u Sankt Peterburgu krajem jula na drugom samitu Rusija-Afrika", rekao je Putin alžirskom lideru.

Putin je dodao da su odnosi sa Alžirom od posebnog značaja za Rusiju i strateškog karaktera, napominjući da su odnosi između zemalja počeli da se formiraju još sredinom 1950-ih i da može da se kaže da su i tada bili strateške prirode.

Ruski predsednik je najavio potpisivanje deklaracije, koje će produbiti saradnju i pomoći jačanju veza između Rusije i Alžira.

"Rusko-alžirska saradnja je trenutno zaista višestruka i ima značajan potencijal za dalji razvoj. Nakon razgovora, potpisaćemo deklaraciju o produbljivanju strateškog partnerstva između Rusije i Alžira, što će označiti početak nove, još naprednije faze u našim bilateralnim odnosima", kazao je ruski lider.

Napori Ruske Federacije i Alžira u multilateralnim formatima, između ostalog, doprinose stabilnosti na svetskim energetskim tržištima, kazao je ruski predsednik.

"Rusko-alžirska koordinacija u okviru multilateralnih formata i organizacija je na dobrom nivou. Naši napori kroz OPEK+ i Forum zemalja izvoznica gasa doprinose stabilizaciji svetskih energetskih tržišta", rekao je.

Tebun: Ubrzati ulazak Alžira u BRIKS

Predsednik Alžira je na sastanku sa ruskim predsednikom predložio da se ubrza ulazak njegove zemlje u BRIKS.

"Moramo da ubrzamo proces i pridružimo se grupi BRIKS", rekao je Tebun i napomenuo da treba raditi na smanjenju zavisnosti od dolara i evra.

On je istakao da pritisak stranih država neće uticati na podršku Alžira Rusiji.

"Zahvaljujući podršci Ruske Federacije sačuvali smo svoju nezavisnost koja nam obezbeđuje oružje, u ovim teškim uslovima", naglasio je alžirski lider.

BRIKS objedinjuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnoafričku republiku. Brojne zemlje nameravaju da se pridruže ekonomskom bloku.

Lider Alžira doputovao je u državnu posetu Rusiji 13. juna. On se juče sastao sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom, predsednicom Saveta Federacije Valentinom Matvijenko, predsednikom Državne dume Vjačeslavom Volodinom. 

Kako je ranije saopšteno, Tebun će u petak nastaviti posetu Sankt Peterburgu, gde će zajedno sa Putinom učestvovati na SPIEF-u.

Skandaloznu izjavu iz kancelarije Zelenskog pročitajte OVDE.

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA