Najnovije

PROVOKACIJA U SARAJEVU: Iznervirali NATO alijansu - jednim bilbordom

U Ravnogorskoj ulici u Istočnom Sarajevu, Republika Srpska, osvanuo je plakat sa ćiriličnim natpisom "Ne u NATO", gde je slovo "T" stilizovano tako da predstavlja "pečurku" kakva nastaje nakon eksplozije nuklearne bombe.
NATO (Foto: Piksabej)

NATO (Foto: Piksabej)

Ulica u kojoj je postavljen ovaj bilbord vodi prema međunarodnoj vojnoj bazi Butmir u kojoj su smeštene misije NATO-a i vojnih snaga Evropske unije (EUFOR "Altea") u BiH.

Kompanija koja se bavi oglašavanjem na tom području saopštila je za "Radio Slobodna Evropa" da bilbord nije postavljen na zvanično zakupno mesto, te da je reč o ''privatnom bilboardu na privatnoj zemlji'' koji je, kako kažu, postavio anonimni građanin ili grupa građana.

Iz lokalnih organizacija vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata, kao i iz opozicionih Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa kazali su za RSE da ''nemaju ništa s tim'', a isto su kazali i iz udruženja boraca i ratnih vojnih invalida iz Istočnog Sarajeva.

BiH se nalazi u Akcionom planu za članstvo (MAP) u NATO-u, što je navedeno u Zakonu o odbrani BiH kao strateški cilj, podseća RSE.

Međutim, stranke iz Republike Srpske poslednjih desetak godina jednoglasno protiv članstva BiH u toj vojno-političkoj organizaciji i insistiraju na tome da o članstvu u NATO-u građani treba da se izjasne na referendumu, dok većina stranaka iz Federacije BiH podržava članstvo.

Narodna Skupština Republike Srpske je 2017. godine donela deklaraciju o vojnoj neutralnosti, sličnu onoj koju je deset godina ranije donela Republika Srbija.

Ovo nije prvi put da su bilbordi s ovakvom porukom postavljeni na području Republike Srpske, napominje RSE.

Napominje da su postavljani u proljeće, od marta do juna, odnosno u periodu trajanja NATO agresije na SR Jugoslavije 1999. godine.

Plakati, ali i leci s istim natpisom postavljani su i krajem avgusta i početkom septembra, odnosno u mesecima kad je 1995. godine trajala agresija NATO-a protiv Vojske Republike Srpske.

Više o krahu ukrajinske kontra-ofanzive pročitajte OVDE

Izvor: Raša Tudej

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA