Najnovije

ŠVEDSKA UPOZORAVA: Rusi mogu da nas napadnu

Odbor za odbranu nordijske zemlje navodno planira da upozori na navodne opasnosti koje dolaze iz Moskve

Ruski napad na Švedsku ne može se u potpunosti isključiti, prenela je švedska javna televizija SVT, pozivajući se na izveštaj koji je pripremio parlamentarni odbor za odbranu zemlje.

"Ne može se isključiti oružani napad na Švedsku", navodi se u dokumentu. "Rusija je takođe dodatno snizila svoj prag za upotrebu vojne sile i pokazuje visok apetit za politički i vojni rizik", navodi se u dokumentu i dodaje da "sposobnost Rusije da izvede operacije sa vazdušnim snagama, pomorskim snagama, oružjem dugog dometa ili nuklearnim oružjem protiv Švedske ostaje netaknuta".

Izveštaj bi trebalo da bude predstavljen javnosti u ponedeljak. SVT se pozvao na neimenovanu osobu koja je radila na dokumentu i rekla da zvaničnici nameravaju da pošalju "jasan signal Rusiji".

Prošle godine, Švedska je napustila svoju dugogodišnju politiku nesvrstavanja i podnela zahtev za pridruživanje NATO-u, navodeći kao razlog rusku vojnu operaciju u Ukrajini. Proces prijave je od tada stao, pošto njihovo članstvo blokiraju Mađarska i Turska.

Švedska je ranije ove godine najavila planove za drastično povećanje budžeta za odbranu, a od aprila do maja održala je najveću vojnu vežbu u skorijoj istoriji. Stokholm je isporučio Kijevu teško naoružanje i obavezao se da će isporučiti svoje tenkove nemačke proizvodnje "leopard 2" i mobilne artiljerijske topove "arčer".

Rusija je više puta upozorila da vojna pomoć Ukrajini čini zapadne zemlje de fakto direktnim stranama u sukobu. Moskva je takođe naglasila da će nastavak širenja NATO-a dovesti do dodatne eskalacije i obećala da će usvojiti "kontramere".

MOSKVA ALARMIRA! Kijev pravi prljavu nuklearnu bombu

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA