Najnovije

LAJČAK OTCEPIO CG: EU u „razbijanju“ zajednice Srbije i Crne Gore

Kako je predstavnik EU Miroslav Lajčak Rasturao zajednicu Srbije i Crne Gore.

Miroslav Lajčak (Foto: Jutjub)

Piše: Miodrag Novaković

DEPEŠA AMERIČKE AMBASADE U BEOGRADU, pod oznakom: 06BELGRADE54- 2006-01-17 08:07:00- SENSITIVE

12. januara 2005. Lajčak je posredstvom američkog konzulata u Podgorici održao sastanak sa vodećim crnogorskim političarima radi implementacije referenduma za izdvajanje Crne Gore iz zajednice sa Srbijom.

Štaviše, direktno je učestvovao u radu crnogorskog parlamenta i vlade. Svoj prljavi posao je obavio u tesnoj saradnji sa predsednikom parlamenta Rankom Krivokapićem. Tada su se konkretno dogovorili da se zakaže sednica parlamenta sa samo jednom tačkom, referenduma o otcepljenju, i da se nakon glasanja (za koje su obezbedili skupštinsku većinu unapred) sednica parlamenta odmah raspusti, da bi se sprečila „politizacija i konsekventno uzbunjivanje naroda!?

Lajčak, koji je prisustvovao sednici je oštro odbio predlog opozicije za stvaranje „Vlade nacionalnog jedinstva“ i (in)direktno sprečio da članovi crnogorske opozicije iz redova „srpske manjine“ na bilo koji način učestvuju u vlasti.

Američki diplomate i Lajčak su potom u podgoričkom konzulatu razradili strategiju i tehnička pitanja referenduma o otcepljenju- koja su potom samo „podmetnuli“ crnogorskom parlamentu na usvajanje, i narodu na „glasanje“.

Iz ovih tajnih dogovora se jasno vidi, da su zapadni diplomate uradili sve da prevedu crnogorski narod „žedan preko vode“, formulišući referendumsko pitanje na taj način, da se spreči, da se na referendumu dozvoli opcija glasanja protiv samog referenduma. Naime tokom tih razgovora, ova crnogorska „prinudna diplomatska uprava“ (navodno nezavisne crnogorske države), je naložila crnogorskoj vladi i parlamentu- da se na referndumu postave samo dva pitanja:

-da se glasa za nezavisnost od „srpsko-crnogorske“ zajednice
-da se glasa za opstanak „srpsko-crnogorske zajednice

Ovde je namerno kao prvi izbor stavljena „nezavisnost“, koristeći se metodom psihološke sugestije „poželjne opcije“- ali ono što je bio ključni faktor, i što su zapadni diplomate naglasili- tokom ovih „diplomatskih“ razgovora- za njih je bilo veoma važno da se spreči da crnogorski građani imaju opciju da se tokom izjašnjavanja izjasne protiv referduma.

Američki diplomata Polt je to opisao sledećim rečima:

„Lajčak je primetio da će na taj način biti izbegnut „problem“ da se glas onih koji ne glasaju, na bilo koji način protumači kao glas „protiv“! Ovaj deo podgoričkih tajnih diplomatskih dogovora i odluka u ime crnogorskog naroda je veoma važan, jer dokazuje da su glasovi na referendumu bili manipulisani „spolja“, i da su praktično svi nevažeći glasovi lažno prikazani u korist referenduma o otcepljenju.

Sam referendum je teško izmanipulisan i na druge načine…

Na refererendumu nije dozvoljeno glasanje crnogorskim državljanima koji imaju prebivalište u Srbiji- istovremeno je dozvoljeno glasanje svima onima koji imaju prebivalište u drugim državama- što automatski „dovuklo“ separatističke glasove iz Albanije, Hrvatske i BiH. Takve manipulacije su bile čak i protiv „visokih standarda“ EU, ipak to vodećim zapadnim zemljama i samoj EU nije smetalo da prihvate očigledno namešten i „diplomatsko-obaveštajno“ izmanipulisani crnogorski referendum o „otcepljenju“!?

Izvor: Deo teksta autora: Miodrag Novaković/SRB FBR/Vikiliks

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA