Najnovije

"RUSKA SARMA" ORUŽJE KOJE GRMI: Rusi razvili višecevni bacač raketa (FOTO)

Rusija razvija napredni 300-milimetarski višecevni bacač raketa (MLRS), pod nazivom "sarma", koji će dopuniti postojeće MLRS u ruskom arsenalu. Neimenovani izvor rekao je agenciji "RIA Novosti" da će novi MLRS "sarma" imati povećanu mobilnost i da će biti sposoban da ispaljuje takozvanu pametnu municiju.

"Preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa razvijaju MLRS 'sarma' kalibra 300 milimetara, koja će biti naslednik nastavak MLRS 'kama', na šasiji kamiona kamaz", rekao je izvor, dodajući da će vozilo imati "napredni automatizovani sistem za kontrolu i navođenje vatre".

Višecevni raketni sistem "kama" predstavljen je 2007. godine, na aeromitingu MAKS. To je bila modifikacija sistema "smerč", sa šest umesto 12 cevi za ispaljivanje raketa.

Sistem je montiran na šasiju vozila "kamaz", što mu daje veću pokretljivost. Umesto zatvorenog kontejnera za rakete, na MLRS "kama" instaliran je otvoreni MZ-196, koji teži oko sedam tona. U tekućem sukobu u Ukrajini, ruske trupe su rasporedile niz sistema za lansiranje raketa, u rasponu od arhaične opreme iz sovjetskog doba, do modernih MLRS-a koje je razvila Ruska Federacija.

Na primer, ruske trupe uveliko primenjuju sistem "tornado-S" MLRS kalibra 300 milimetara. "Tornado-S" se rutinski koristi za ispaljivanje vođene municije na ukrajinske vojne položaje. Takva municija raspolaže sa inercijalnim sistemom za navođenje, koji omogućava ruskim trupama da sa izuzetnom preciznošću gađaju različite ciljeve duboko iza linije fronta. Sistemi ruskih kopnenih snaga 9A54 "tornado-S" mogu precizno da ispaljuju dvanaest raketa na udaljenost od oko 120 kilometara.

Pored toga, "tornado-S" je efikasniji zahvaljujući skraćenju vremena pripreme za lansiranje na samo tri minuta. Izvor "RIA Novosti" nije razjasnio koliki je krajnji domet MLRS "sarma".

Precizno navođena municija, koja će omogućiti Rusiji da sa izuzetnom preciznošću napadne neprijateljske lokacije, mogla bi da bude najvažnija karakteristika ovog sistema. Izvor nije precizirao rok do kojeg bi MLRS "sarma" bila uvedena u ruske oružane trupe. Iako se nalazi pod sankcijama Zapada, Rusija je nastavila sa razvojem najsavremenijih sistema naoružanja za rusku vojsku. Ruski raketni napadi na Ukrajinu nastavljaju se nesmetano, fokusirajući se na udare u ukrajinske komandne centre i centre za donošenje odluka.

POGINULI BRITANSKI OBAVEŠTAJCI: 22 mrtvih u preciznom napadu Rusa

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA