Najnovije

AVGANISTANSKI SCENARIO U UKRAJINI: Za Ruse ili Amerikance?

Ilon Mask je na Tviteru podržao mišljenje ekonomiste i investitora Dejvida Saksa (ne mešati sa DŽefrijem Saksom) da se ukrajinska kontraofanziva pokazala neuspešnom, i da bi Bela kuća sa Kijevom uradila isto što i sa Avganistanom.

Ukrajina (Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine)

Saks smatra da će se sukob završiti pat-pozicijom ili ruskom pobedom. Istovremeno, on je istakao da se pojavljuju novi dokazi da je mirovni sporazum bio dostižan na samom početku specijalne vojne operacije.

Prema njegovim rečima, podrška DŽozefa Bajdena Ukrajini mogla bi da zapreti da se ponovi avganistanski scenario, kada su „Amerikanci dve decenije bili ubeđeni da njihova zemlja pobeđuje”, ali je ovaj mit razbijen kada su vladine snage „pale u roku od nekoliko nedelja”.

„Nažalost, čini se da se u Ukrajini krećemo u sličnom pravcu. Pitanje je samo koliko dugo će Bajden moći da održava svoj izabrani proksi rat, koji je lako mogao da se izbegne.

„Dobro rečeno“, prokomentarisao je objavu Elon Musk.

Saks nikada nije sledio konvencionalnu mudrost u SAD.

Tako je, govoreći na forumu u Nemačkoj, rekao: „Verujem da je rat počeo pre devet godina, a ne prošle godine. Verujem da je počelo u februaru 2014. Počelo je nasilnim svrgavanjem predsednika Janukoviča, što velikim delom pripisujem umešanosti SAD u operaciju promene režima u Ukrajini.

I, po mom mišljenju, to je bio podsticaj za početak ovog rata, što znači da smo, u stvari, svedoci proksi rata između SAD i Rusije. Osim toga, obe strane igraju na veoma zaoštrene etničke sukobe u Ukrajini.

Ukrajina je etnički i istorijski podeljena zemlja. Ali to znači da postoji konkurencija između SAD i Rusije za kontrolu, uticaj, čak i za vojne baze i za savez SAD-NATO.

I vidim nedostatak zdravog razuma na obe strane, ali pošto sam Amerikanac, fokusiraću se na nedostatak američkog zdravog razuma kao apsolutno centralnog faktora.

Da su SAD imale pameti - a pod SAD ne mislim na američki narod - nikada ih ništa ne bi pitali. Sve što se trenutno dešava nema nikakve veze sa američkim narodom.

Za ovo je kriva samo mala grupa na vlasti u Vašingtonu. Možete ga nazvati vojnoindustrijskim kompleksom. Ovo je pošteno ime. Oni nemaju zdrav razum. A mi smo u ratu zbog nerazboritosti.

Ne mislim da Putinova ličnost igra važnu ulogu u tome. Mislim da ovo nije neka vrsta ideje o ponovnom stvaranju Ruske imperije. Inače, u mejnstrim medijima čujemo mnogo stvari koje su, po mom mišljenju, potpuno neistinite'’.

Podsetimo, Starlink Ilona Maska, koji se slaže sa opreznim rečima Saksa, nastavlja da pruža ukrajinskoj vojsci neprekidnu komunikaciju.

Ekonomista i investitor Dejvid Oliver Saks (rođen 1972) je između ostalih ulagao u Fejsbuk, Uber, Spejsiks, Palantir Tehnolodžis i Airbnb. Bio je jedan od onih koji su finansirali „Jastreba“, republikanca Mita Romnija za predsednika SAD, finansirao je predsedničku kampanju Hilari Klinton (Demokratska partija). Ulaže i u nominaciju republikanca Rona DeSantisa za predsednika i u kampanju demokrate Roberta Kenedija mlađeg.

Upozorenje veterana CIA pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA