Najnovije

Pet duša sa "Titana" vrednije od 500 sa migrantskog broda: U kom pravcu ide ovaj Svet

Nestanak turističke podmornice "Titan" koja je po ceni od 250.000 dolara milionere spuštala do olupine Titanika predhodnih dana bila je glavna vest u svim svetskim medijima. O nesreći koja se odigrala u Grčkoj kada se brod sa 700 migranata prevrnuo i kada je nastradalo najmanje 500 osoba, većinom žena i dece, nije bilo toliko mesta na televizijima i novinama, što je tužnije akcija spasavanja preživelih bila je mnogo manjeg obima nego za pet osoba sa turističke podmornice "Titan".

Paradoksalno, dok su na “Titanu” pakistanski milioneri Šahzada Davud i njegov 19-godišnji sin Sulejman, dok je na brodu koji je potonuo u Grčkoj bilo skoro 300 Pakistanaca. Prema rečima preživelih, zbog rasizma krijumčara, većina Pakistanaca je bila zaključana u podpalublju i brodolom je preživelo samo njih 12. U posebnim prostorijama bile su zatvorene žene i deca, kako zbog pretrpanosti ne bi bile žrtve seksualnog nasilja tokom puta. 

Da stvar bude gora, pre potonuća je na brodu je nestalo pijaće vode pa je 6 ljudi umrlo od žeđi i skučenog prostora. Na sve to, grčka obalska straža je migranski brod pratila od utorka ali nisu reagovali nadajući se da brod ide za Italiju. Inače, ovo je praksa mediteranskih zemalja da odlažu akcije spasavanja migranata kako oni ne bi ušli na njihovu teritoriju.

Drugim rečima, EU je odbila da pomogne migrantskom brodu bez pijaće vode koji je lagano tonuo, umešali su se tek kada je brod potonuo ali ja za 500 putnika bilo kasno. Egipatska krijumčarska grupa koja se smatra odgovornim za krijumčarenje je uhapšena. Nastradali na brodu svoju kartu “ka boljem životu” plaćali su “samo” nekoliko stotina dolara. Po svemu sudeći akcija spasavanja nije bila uključena u cenu.

Mediji nisu procenili da je vest od smrti najmanje 500 ljudi, pretežno žena i dece, važna koliko vesti o nestaloj podmornici za milionere i tome koliko je ko od putnika na “Titanu” imao novca i kompanija. Ne postoji spisak putnika “migrantskog broda” niti informacija koliko su bili siromašni.

Petorica stradalih sa “Titana” su na svaki način ispali važniji od najmanje 500 stradalih u Mediteranu, u kom to pravcu ide Svet.

"Neprijatelj je bacio sve snage u napad na našu odbranu i zauzeo prve rovove ispod Orehova"

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA