Najnovije

BOCAN-HARČENKO: Kfor da se vrati svom mandatu definisanom Rezolucijom 1244 SB UN

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko, pozvao je Kfor da se vrati svom mandatu koji je definisan Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, da deluje nepristrasno i obezbedi striktno poštovanje utvrđenog poretka koji predviđa da prisustvo prištinskih specijalnih snaga na severu Kosova mora biti usaglašeno unapred, između ostalog, sa komandom Kfora, piše Sputnjik.

Aleksandar Bocan-Harčenko (Foto: Ambasada Rusije u Beogradu)

„Komandant Kfora italijanski general Anđelo Mikele Ristuća je, komentarišući postupke svojih podređenih u Zvečanu 29. maja 2023. godine, kada su do zuba naoružani prištinska policajci i Kfor upotrebili silu protiv Srba koji su mirno protestovali, izjavio da se „zahvaljujući profesionalizmu“ Kfora navodno uspelo da se spreči dalja eskalacija i ljudske žrtve. Hvalisanje natovskog generala zvuči cinično i podrugljivo prema pokrajinskim Srbima”, saopštio je Bocan-Harčenko.

Kako se dodaje u saopštenju, Srbi na Kosovu se opravdano nisu složili sa rezultatima pseudoizbora 23. aprila.

„Pripadnici Kfora, pak, od nekoga su dobili naređenje da zaštite snage bezbednosti kosovskih Albanaca i rasteraju srpski miting. Zar je to put ka deeskalaciji? Pre je obrnuto. Situacija na severu Kosova i Metohije, koji je naseljen Srbima, i dalje je vrlo napeta, nastavljaju se neosnovana privođenja Srba i napadi na civile, uključujući decu. Kfor se od toga distancirao – verovatno je zauzet usavršavanjem svog profesionalizma“, navodi ambasador Rusije.

Bocan Harčenko je pozvao Kfor da se vrati svom mandatu koji je definisan od strane Saveta bezbednosti UN u Rezoluciji 1244, da deluje nepristrasno i da obezbedi striktno poštovanje utvrđenog poretka koji predviđa da prisustvo prištinskih specijalnih snaga na severu Kosova mora biti usaglašeno unapred, između ostalog, sa komandom Kfora.

„Smatramo da bi širu javnost u Srbiji zanimalo da li je general Ristuča dozvolio raspoređivanje snaga bezbednosti kosovskih Albanaca u blizini upravnih zgrada u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću krajem maja 2023. godine“, upitao je ambasador Rusije.

Kako je dodao, „iskrivljeni pristup NATO pitanjima očuvanja mira je dobro poznat“.

„Primer za to je dosledan razvoj vojne infrastrukture alijanse u državama istočne Evrope, uz kršenje obećanja, koja su više puta davana ruskom rukovodstvu, i principa nedeljivosti bezbednosti, afirmisanog na najvišem nivou u OEBS“, ističe Bocan-Harčenko.

Izvor: sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA