Najnovije

''VAGNEROVA'' POBUNA: Bezbednosna komponenta u Rusiji zakazala kao u Srbiji sa Crnom rukom

Darko Obradović iz Centra za strateške analize ocenio je večeras povodom informacije da je lider paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin odustao od plana da krene ka Moskvi i pristao da se njegovi borci vrate u svoje baze, da to znači da je grupa čiji je eksponent Prigožin pomislila da može biti likvidirana i sada pregovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da dobije garancije ili ustupke.

Vagnerovci (Foto: Telegram)

On je za Tanjug rekao da je reč o ''feudalnoj preraspodeli moći'' i da je to onda mnogo povoljniji scenario za Rusiju nego da postoji grupa koja je spremna da iz korena promeni sadašnji poredak u Rusiji.

''Rusija je nuklearna sila i Putin ima svest o državništvu i zbog toga je bolje da vlast bude u njegovim rukama, nego da bude prepuštena haosu pod vlašću nekih bandi'', rekao je Obradović.

Povodom pobune pripadnika "Vagner" on je ocenio da je u pitanju ''afrički scenario'' koji je mogao da se predvidi.

Bezbednosno-obaveštajna komponenta je zakazala kao pre sto godina u Srbiji sa ''Crnom rukom'', rekao je Obradović za Tanjug.

''Ne zna se ko vodi tu grupu pobunjenika, ko je nelojalan u toj grupi, da li je potkupljen, da li su u pitanju ruski nacionalisti, tajkunsko-mafijaška mreža, ili je u pitanju ekonomska izolacija ologarha, ali u svakom slučaju postoji šira grupa zaverenika čiji je eksponent šef 'Vagnera' Jevgenij Prigožin'', rekao je Obradović.

Čim neko može da uništi linije snabdevanja kod Rostova i Voronježa znači da je postojao ozbiljan plan, ukazao je Obradović.

On je ocenio ''da to nije smelo da se dogodi'' i da ozbiljna država ''to sebi ne dozvoljava''.

''Jugoslavija se raspadala, a niko nije doveo tenkove i oružje da pokuša da svrgne vlast'', kaže Obradović.

Više o ovoj temi pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA