Najnovije

VAŠINGTON O PRIGOŽINOVIM PLANOVIMA: Znali su za pobunu ranije?

„SAD su sumnjale da se Prigožin sprema za vojnu akciju protiv Rusije“, piše NJujork tajms.

Vagner (Foto: RIA FAN)

U članku se tvrdi da su Amerikanci za namere Jevgenija Prigožina znali već u sredu, odnosno dva dana pre nego što je najavio početak „marša pravde“.

Zvaničnici američke obaveštajne službe u sredu su obavestili visoke zvaničnike američke administracije da se Jevgenij Prigožin priprema za oružani sukob sa ruskim vlastima, rekli su zvaničnici upoznati sa ovim pitanjem.

Američke obaveštajne agencije su nekoliko dana ranije imale informacije da Prigožin nešto planira, rekli su zvaničnici, i da rade na tome da materijal pretvore u potpunu procenu.

Ali tajne službe su ćutale o Prigožinovim planovima. Očigledno je da su bili malo zainteresovani da pomognu Putinu da izbegne ozbiljan raskol u svom unutrašnjem krugu. U četvrtak, pošto je stigla dodatna potvrda o zaveri, obaveštajni zvaničnici su obavestili grupu lidera Kongresa.

Zvaničnici su rekli da obaveštajne službe ne znaju kakav bi mogao biti ishod Prigožinovih akcija, ali su odmah bili zabrinuti kako bi to moglo da utiče na kontrolu ruskog nuklearnog oružja.

Slična priča emitovana je i na Si-En-Enu: navodno su američki obaveštajci znali za Prigožinove planove nekoliko dana pre početka pobune.

Si-En-En tvrdi da se Prigožin za to pripremao dosta dugo, gomilajući oružje i municiju.

Izvor upoznat sa obaveštajnim službama rekao je za Si-En-En da se „sve dogodilo veoma brzo” i da je bilo teško razumeti koliko je vođa privatne vojne kompanije ozbiljno shvatio pretnje ruskoj vojsci i gde će baciti svoje glavne snage.

Američki obaveštajci obavestili su lidere Kongresa o „potencijalno uznemirujućim“ kretanjima Vagnerovih privatnih vojnih centara i gomilanju opreme u blizini ruskih granica poslednjih dana.

Međutim, nekoliko sati pre ove priče, Si-En-En je emitovao priču o tome kako su zapadne zvaničnike „iznenadili” događaji u Rusiji.

Više o ovome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA