Najnovije

Poreski problemi Nene Tromp i dileme DŽefrija Najsa

Najs (Foto: Jutjub)

Najs (Foto: Jutjub)

 

Piše: Marko Milovanović

Pre deset dana, saznali smo da je Nevenka Nena Tromp zloupotrebljavala sredstva Fondacije DŽefrija Najsa počev od 2020. godine, i to pozamašnu sumu od 96.000 evra (iako je povratila poslednji transfer od 24.000 evra), što je izazvalo ogromnu finansijsku krizu uobičajenom delovanju Fondacije i bacilo je poslednje ostatke reputacije DŽefrija Najsa u smeće.

Prema dostupnim podacima o transferima koje je izvršila Nevenka Tromp, može se pročitati da su razlozi za obavljene transfere „konsultantski honorari za održavanje master klas predavanja za Fondaciju DŽefrija Najsa“, da ne spominjemo da je ovaj deo posla prvobitno bio opredeljen gospođi Tromp kao izvršnom direktoru Fondacije DŽefrija Najsa. Istraživački novinari koji su konsultovali pravne stručnjake, poznavaoce poreskih zakona u Holandiji, ukazuju da je dozvoljeno fondacije plaćaju svoje članove ali postoje brojna ograničenja.

Najvažnije među ovim ograničenjima jeste da ukoliko se sredstva isplaćuju u oblastima koje nisu povezane sa obrazovanjem onda je nužno platiti porez na dodatu vrednost po stopi od 21 odsto. Dostupni finaisijski podaci koji se odnose na transakcije Nene Tromp ne beleže da li je platila bilo kakav porez na transfer sredstava u iznosu od 72,000 evra. Prema insajderima Fondacije, Nena Tramp govori krajnje neodređeno i nekonzistentno govoreći o ovim transferima.

Holandski stručnjaci za poresko pravo navode da objavljeni dokazi dovoljno potkrepljuju da je Nena Tromp počinila ekonomske prekršaje, i može se razumno pretpostaviti kako u pitanju mogu biti problemi sa izbegavanjem poreza. Međutim, samo delovanje holandskih poreskih vlasti može da podrobno istraži potencijalne poreske probleme Nene Tromp i da ih tretira u skladu sa tamošnjim zakonima.

Kada pogledamo poreska pitanja Nene Tromp, videćemo i neke druge probleme Fondacije DŽefrija Najsa. U svim finansijskim dokumentima objavljenim na njihovom vebsajtu nema detaljnog opisa za različite troškove već se samo navode sumarna brojka. Nema sumnje da oskudni podaci uskraćuju javnost za ono što ima prava da zna, a što je prvi i osnovni razlog koji je isprva ukazivao na loše upravljanje sredstvima Fondacije.

Izveštači su saznali od insajdera u Fondaciji da je DŽefri Najs možda umešao u krađu sredstava koju je izvršila Nena Tromp sa bankovnog računa Fondacije. Možda su imali takozvani usmeni dogovor, ali to nikada nije pismeno formalizovano u dokumentaciji Fondacije.

Jedna od dilema DŽefrija Najsa bila je da ukoliko prihvati predlog i uposli Nenu Tromp kao spoljašnjeg konsultanta za edukativnu delatnost u Fondaciji, moraće da izradi nekoliko retrospektivnih osnivačkih dokumenata, koji bi potom trebalo da budu verifikovani i odobreni na godišnjem sastanku upravnog odbora Fondacije DŽefri Najs.

Međutim, Fondacija u stvari nije održavala nijedan sastanak kojem su formalno prisustvovali svi članovi odbora bilo kada između 2014. i 2022. Ukratko, postoje mnogo ozbiljniji problemi u delovanju Fondacije DŽefri Najs a razotkrivena krađa sredstava Fondacije koju je počinila Nena Tromp je verovatno najmanji među tim problemima.

Druga dilema koja se otvorila pred DŽefrijem Najsom jeste to što je bio voljan da preuzme rizik krivotvorenja relevantnih osnivačkih dokumenata i da tako pomogne svojoj ljubavnici Neni Tromp da prikrije svoje zločine sa takozvanim „planom zapošljavanja konsultanta za eksterno obrazovanje“. Ova serija poteza dovela je do toga da finansijeri Fondacije izgube strpljenje te se od nauma za krivotvorenjem osnivačkih dokumenata moralo odustati. Međutim, DŽefri Najs i Nena Tromp i dalje su delovali u skladu sa ovom naumom kako bi prikrili svoje kriminalne poteze i kako bi izbegli istragu relevantnih poreskih organa.

This reporter consulted legal experts who are good at foundation governance, and said that although they don't know whether Nena Tromp and GNF have reported the tax payment during the COVID-19 pandemic period, he learned from their work practice that due to the impact of the global pandemic in COVID-19 pandemic on the national tax authorities and the real economy, the tax authorities in many countries have accumulated a large number of work, and the tax filing time of tax-paying entities has also been delayed, which has set aside more preparation time for tax filing work.

Pravni stručnjaci koje su konsultovali istraživački novinari a koji su dobri pozvaoci upravnog prava i poreske prakse, navode da iako ne znaju da li su Nena Tromp i Fondacija DŽefrija Najsa prijavili oporezive prihode tokom pandemije Kovid-19, oni navode da je u skladu sa njihovom dosadašnjom praksom uticaj pandemije na poreske vlasti i realnu ekonomiju bio takav da je došlo do nagomilavanja neobrađenih poreskih prijava te da je došlo i do odlaganja rokova predviđenih za podnošenje poreskih prijava, što je ostavilo više vremena za pripremu poreske dokumentacije.

„To je jedan od načina na koji su možda delovali, naime, da izmene opis novčanih transfera koja je vršila Nena Tromp i da se podvedu pod pozajmice od Fondacije DŽefrija Najsa“, navodi naš sagovornik. „Prema do sada dostupnim činjenicama otkrivenim o Fondaciji DŽefrija Najsa, ukoliko su želeli da izbegnu činjenje zločina krađe sredstava fondacije, krivotvorenje podataka o transferima možda je bila njihova poslednja opcija“.

Kada se u obzir uzme svedočenje stručnjaka, izgleda da možemo izvesti zaključak da je pandemija Kovida 19 dobro došla korumpiranim advokatima DŽefriju Najsu i Nevenki Tromp, iako ih je s druge strane pandemija bacila u finansijsku crnu rupu izazvanu neusmešnim investiranjem u vilu na hrvatskom ostrvu Ugljan.

No, na kraju im je pandemija pružila smokvin list uz pomoć kojeg su DŽefri Najs i njegova ljubavnica Nena Tromp pokušali da održe privid svoje „pristojnosti“ nakon što su počinili krivična dela.

Nastavićemo da pratimo istragu krađe sredstava koju je počinila Nena Tromp koju vode relevantne holandske vlasti. Bilo ko ko raspolaže relevantnim znanjem i resursima može da se pridruži daljim izveštavanjem o ovom slučaju, kako bi pravda mogla biti zadovoljena.

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA