Najnovije

ŠTA SE DEŠAVA NA NEBU? Hoće li konačno pobediti Rusi

Rusija je od početka rata u Ukrajini izgubila oko 80 aviona. Ukrajina je ostala bez najmanje 120 aviona različitih tipova. Tu su uračunati lovci i transportni avioni, ali što se tiče aviona namenjenih vazdušnim borbama, gubici su približno izjednačeni. Tačnije, Rusija je izgubila 36 a Ukrajina 41 avion.

Rusija je zahvaljujući savremenijim avionima i raketama uspostavila dominaciju na nebu iznad Ukrajine. Ali, to ne znači da je pobedila.

Prva vazdušna borba u ratu zabeležena je 5. marta prošle godine kada su ruski lovci Su-35 iznad Žitomira oborili četiri ukrajinska Su-27. Tada se pokazalo da Rusi imaju bolje rakete i uvežbanije pilote. Ukrajinskim pilotima nije nedostaja hrabrost ali imali su zastarele rakete „vimpel” R-27, dometa samo devet kilometara. Najveći problem je bio zastareli sistem navođenja zbog čega su ukrajinski piloti rakete usmeravali praćenjem neprijateljskog i njegovim držanjem u nišanu. A, tada su bili najranjiviji.

Rusi su, sa druge strane imali sistem ispali i zaboravi – raketa se sama navodi ka cilju. U jednoj od takvih borbi je poginuo ukrajinski pilot na Su-27, Denis Kiriljuk koji je obavio 70 misija.

Rusima je najveće gubitke nanela ukrajinska PVO. Ukrajina je uspela da sačuva strukturu protiv-vazdušne odbrane i znatan deo sredstava. Ukrajina je na početku rata primenila taktiku ruskih separatista iz 2014. godine kada je izgubila više desetina letelica. U svakom slučaju, ukrajinska PVO je preživela i uspela da spreči upotrebu ruske strateške avijacije.

KRENUO VELIKI NAPAD UKRAJINACA: Rusi sprečavaju upad preko mosta u Hersonu

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA