Najnovije

RUŠI ZAPADNU TEHNIKU PRED SOBOM: Tenk T-80BVM: Lovac na "leoparde"

Radi se o osnovnom borbenom tenku treće generacije, čiji je prototip prvi put prikazan tokom vežbe "Zapad 2017" i predstavlja nastavak razvoja varijatne T-80BV, odnosno T-80B. U operativnu upotrebu uveden je 2018. godine, nakon što je Ministarstvo odbrane RF potpisalo ugovor sa Omskim zavodom transportnog inženjeringa, o modernizaciji 62 tenka T-80 na nivo BVM.

Procenjuje se da je ruskoj vojsci do sada isporučeno 112 jedinica ovog vozila, a da će tokom 2023. godine biti isporučeno ukupno 153. Ovim potezima će se definitivno staviti tačka na spekulacije o povlačenju svih T-80 iz aktivne službe, zbog kako pojedini izvori navode "visoke cene održavanja".

Po svojim dimenzijama T-80BVM se ne razlikuje preterano od svojih prethodnika, pa tako njegova dužina sa topom iznosi 9,65 m, dužina trupa 7,01 m, širina 3,4 m, visina 2,22 m, a težina 46 tona. Raspored je sličan kao i kod većine tenkova sovjetske/ruske proizvodnje, pa se vozač nalazi u prednjem delu trupa, nišandžija i komandir u kupoli, tj. središnjem delu, a motor je smešten u zadnjem delu vozila.

Borbeni radijus ovog tenka sa unutrašnjim rezervoarom je 500 km ukoliko se kreće putevima, a poseduje mogućnost kretanja po nagibu do 60 stepeni i bočnom nagibu do 40 stepeni. Sposoban je za savladavanje vertikalnih prepreka visine do jednogmetra, rovova širine do 2,85 m, i vodenih prepreka dubine 1,2 m bez pripreme, 1,8 m sa pripremom, odnosno pet metara sa specijalnim paketom opreme.

"Leteći tenk" sa smanjenom potrošnjom goriva
Kao i svi ostali modeli tenkova iz porodice T-80, ne računajući ukrajinsku varijantu sa oznakom "UD", T-80BVM pokreće gasna turbina, ali pojačana verzija GTD-1250 TF sa 1.250 konjskih snaga, pa je odnos snage i težine 27,2 ks/t. U osnovi to je helikopterska pogonska jedinica, modifikovana za upotrebu na tenkovima, a glavne prednosti su kompaktnost, velika izlazna snaga i mogućnost pokretanja pri temepraturama od -40 stepeni, zbog čega se mogu koristi i u severnim delovima Rusije.

EKSPLOZIJA NATO KOLONE BLIZU DONJECKA: Rusi ih doslovno sravnili…

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA