Najnovije

AMERIKANCI JAVLJAJU: Surovikin je stao iza Vagnera i podržao Prigožina

Američki mediji javljaju novu teoriju.

Američki list na osnovu svojih izvora koji su povezani sa obaveštajnom službom objavio tekst gde se u potencijalan epicentar zavere protiv ruskog vojno-političkog vrha stavlja i generala Surovikina (zvani "Armagedon").

“New York Times” navodi da general Surovikin u ovome nije sam te da je "vagnerovce" zajedno sa njim podržala čitava svita visokih zapovednika ruske vojske. 

JOŠ JEDNA PAKLENA NOĆ ZA UKRAJINCE: Ostavljaju ranjenike i beže

U tekstu se navodi da je Surovikin  do januara ove godine bio komandant ruske vojne operacije u Ukrajini, a da ga je potom ministar Šojgu smenio sa te funkcije, i na njegovo mesto postavio načelnika GŠ generala Gerasimova. Surovikin koji je do tada vodio operacije ide na mesto njegovog zamenika što je doživeo kao degradaciju, dok je Prigožin upravo dvojcu

Šojgu-Gerasimov hteo da vidi leđa - navodi američki list.

ŽESTOKE BORBE OKO ANTONOVSKOG MOSTA: Rusko vazduhoplovstvo slabo aktivno

"NJujork tajms" je naveo da su i američki zvaničnici kazali da postoje znaci da su i drugi ruski generali možda podržali Prigožina.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri izveštaj.

Pentagon nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar.

Kremlj i rusko Ministarstvo odbrane, takođe, nisu odmah odgovorili na Rojtersove zahteve za komentar.

Surovikin, koji je od ruskih medija dobio nadimak "general Armagedon", bio je zadužen za sveukupne operacije u Ukrajini lane u oktobru, naveo je Rojters.

Ali u januaru ruski ministar odbrane Sergej Šojgu imenovao je načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova da nadzire kampanju, a Surovikin je ostao kao njegov zamenik, dodala je agencija.

Pre nego što je pokrenuo pobunu, Prigožin je okrivio Šojgua i Gerasimova za neuspehe u kampanji i nedostatak podrške "Vagnerovim" borcima, istakao je Rojters.

Surovikin je pozvao grupu "Vagner" da odustane od protivljenja vojnom vrhu i vrati se u svoje baze u trenutku pre nego što je Prigožin poveo svoje borce u takozvani "marš za pravdu", navela je britanska agencija, prenosi Tanjug.

Krenuvši iz južnog ruskog grada Rostov na Donu tokom vikenda, Prigožin je prekinuo marš na 200 kilometara od Moskve, podsetio je Rojters.
 

DVA AVIONA POLETELA! Jedan ide ka Moskvi u njemu Prigožin?

Izvor: Pravda.rs – Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA