Najnovije

GORUĆE NAJAVE: Sprema se bitka svih bitaka

Iako se proteklih dana, najvećim delom aktivnosti Rusija fokusirala na unutrašnje probleme i Vagnerovce sa šefom Jevegenijem Prigožinom, zapadni obaveštajni podaci kazuju kako Rusija u tajnosti, najveće napore zapravo ulaže u ojačavanje odbrambenih položaja na Krimu i Zaporožju .

Jer, još od objave niza važnih Pentagonovih dokumenata u poslednjoj „aferi curenja” jasno je da zapravo ukrajinska kontraofanziva, neće biti fokusirana na minorne pomake od 500 –600 metara na frontu i odbijanje ruskih snaga.

Ukrajina namerava da mnogo ozbiljnije krene prema Azovskom moru odnosno gradu Meritopolju i Berdijansku, luke na Azovskom moru, čime bi napravili klin, razbili ruske snage, koje su na tom području i zatvorile kopnenu vezu Rusije sa Krimom”. To bi, prema jednoj od analiza ISW–a, Instituta za proučavanje rata bio „stvarno prelomni trenutak rata u Ukrajini”. Naravno, pitanje je da li uopšte postoje snage i logistika za takav udar, bilo kad i pored nagomilavanja ratne tehnike koje šalje zapadna alijansa i čitav Nato.

Ovog trenutka vojni analitičari upućuju mnoge analize da situacije na terenu idu u potpuno drugom pravcu i navodno prioritetu za ruske snage. Ukrajinske snage računaju na rusku „zauzetost” unutrašnjim problemima i osiguravanjem situacije nakon odlaska šefa Vagnera u egzil u Belorusiju kod Aleksandra Lukašenka i da bi težište svojih budućih udara mogle premestiti na drugo mesto.

KREĆE VELIKA ČISTKA U RUSIJI? Nestao general Armagedon?

U analizi ISW-a koju je objavio američki magazin NJuzvik iznešeno je stanovšte kako ruske snage u Ukrajini izvode napade na sedam frontova, pa je prirodno očekivati da ukrajinski kontraudar dođe na jednoj od tih tačaka, kako preovladava mišljenje u javnosti.

ISW ističe da ruske snage izvode ofanzivne operacije momentalno periodično zaparavo na pet borbenih frontova u Kupiansku, Lugansku, na osovini Avdijevka-Donjeck i na petoj osovini – zapadnom Donjecku / istočnom Zaporožju. Istovremeno, te snage fokusiraju svoje napore na dva fronta – istočno od Zaporožja i zapadno od Hersona.

Zanimljivo je da ofanzivne aktivnosti Rusija trenutno fokusira, kako tvrde zapadni obaveštajni podaci, bazirani dobrim delom na preciznim satelitskim snimcima, pokazuju kako Rusi najveće napore ulažu u ojačavanje odbrambenih položaja na Krimu i Zaporožju.

Analiza satelitskih snimaka, koju su izvršili zapadni vojni stručnjaci, pokazuje da su ruski položaji najviše koncentrisani u blizini linija fronta u jugoistočnom regionu Zaporožja, na istoku i preko uskog pojasa zemlje koji povezuje poluostrvo Krim sa ostatkom Ukrajine. Većina vojnih stručnjaka očekuje da će glavni udar, ako do njega uopšte dođe ukrajinske kontraofanzive biti na jugu, iako su najteže borbe poslednjih meseci bile koncentrisane na istoku, stoji u opsežnoj analizi ovog instituta stanja na ratištu.

Da je Krim moguća „meta” planirane ukrajinske kontraofanzive smatraju mnogi stručnjaci koji prate situaciju, pojašnjavajući da bi u takvim hipotetičkim novonastalim okolnostima scenarijo povratka celokupne teritorije za Ukrajinu postao, kako tvrde, „realan i moguć”.

„ Krim je sigurno cilj svih ciljeva ukrajinske politike i Volodimira Zelenskog pa i čitave ukrajinske vlasti. Smatraju da je to krajnja priča kojom bi rat trebalo da završi, oslobađanjem celokupne teritorije. Međutim, Krim je sigurno puno veći zalogaj nego Donbas i zato je velika priča oko toga da bi na južnom delu fronta, a to je baš od Hersona prema Azovskom moru trebala zapravo da se desi prema analitičarima „majka svih bitaka ovog rata”, pojašnjava američki magazin.

Ukrajinski planovi, postali su poznati javnosti nakon curenja Pentagonovih dokumenata iz kojih se može videti da ono što čitavoj situaciji daje dodatnu dramatiku jeste činjenica da je Rusija upoznata sa ukrajinskim planovima.

„To i Rusi znaju i itekako se tamo spremaju i pripremaju, a povremene vesti da Ukrajinci prelaze Dnjepar i da snage prelaze na drugu stranu reke pokazuju da zapravo Ukrajinci ozbiljno razmišljaju da naprave ofanzivu i proboj baš na tom pravcu”.

Rusi će Krim braniti svim rapoloživim sredstvima, u to ne treba niko da sumnja, jer je taj deo Ukrajine još od 2014. godine, i u svesti običnog Rusa „deo Rusije”.„Donjeck i Herson, ne označavaju toliku povezanost, kao deo Rusije, ali Krim je nešto što Rusi smatraju svojim. Jer, tamo je sedište crnomorske flote i Rusi će učiniti sve da ga „ne izgube”. Oni su tamo uložili velika sredstva i to smatraju svojim delom”, pojašnjava NJuzvik.

Prema pojedinim poznavaocima Krim bi lako mogao postati „moneta za potkusurivanje”. Podsećaju da su pre samo nekoliko meseci Ukrajinci, razmatrajući uslove pod kojima bi mogli pregovarati o primirju, rekli kako su „o statusu Krima spremni da razgovaraju sledećih 20 godina”.

Moglo bi se reći, da su Ukrajinci možda čak i spremni da kalkulišu Krimom. Iako čitavo vreme od početka specijalne operacije govore „oslobodićemo čitavu Ukrajinu pa i Krim”. To je zapravo situacija u kojoj će Krim sigurno igrati važnu ulogu. Rusi se tamo ukopavaju, oni su se jako dobro utaborili, izgradili su vojne fortifikacije, tako da će tu biti ne „jako teško”, već skoro i nemoguće za bilo koga da pobedi rusku vojsku smatraju pozavaoci.

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA