Najnovije

GDE JE ''GENERAL ARMAGEDON''? Da li je Surovikin uhapšen ili su to samo glasine?

Neki ruski mediji tvrde da je general armije Sergej Surovikin uhapšen i da se nalazi u zatvoru radi ispitivanja.

Sergej Surovikin (Foto: RIA Novosti)

„Tamo, priča sa njim nije bila „OK“ za vlast. Ne mogu ništa više da kažem“, prokomentarisao je razlog hapšenja jedan od izvora portala The Moscow Times.

„U kontekstu Prigožina. Očigledno je on [Surovikin] izabrao stranu [Prigožina tokom pobune] i oni su ga zgrabili za jaja“, rekao je drugi izvor.

Na pitanje gde je general sada, odgovorio je: „Ovu informaciju ne komentarišemo ni internim kanalima'’.

Glasine o hapšenju Surovikina prethodno je objavio vojni bloger Vladimir Romanov. Prema njegovim rečima, general je uhapšen 25. juna, dan posle pobune Vagnerove grupe na čelu sa Jevgenijem Prigožinom.

Prema izvoru The Moscow Times-a, nije sasvim jasno da li je Surovikin bio svestan Prigožinove pobune.

„Nije se ponašao baš pokorno kada je dobio zadatak da pročita tekst pred kamerom i sredi, bio je previše hrabar prema rukovodstvu“, rekao je izvor. Zbog toga bi se, prema njegovim rečima, mogao steći utisak da je Surovikin deo „Prigožinove koalicije“.

General „Armagedon”, nosilac najvišeg generalskog čina u ruskoj vojsci, general armije, koji se proslavio raketnim napadima na energetske objekte u Ukrajini, Surovikin je nestao odmah nakon pobune, piše Gardijan. On „tri dana ne stupa u kontakt sa porodicom“, piše Aleksej Venediktov, bivši glavni i odgovorni urednik Eha Moskve.

Surovikin je unapred znao za Prigožinove planove da pokrene oružanu pobunu protiv ruskog vojnog vrha, ranije je objavio NJujork tajms, pozivajući se na američke zvaničnike upoznate sa obaveštajnim podacima.

Oni kažu da sada pokušavaju da otkriju da li je Surovikin pomogao u planiranju nereda koji su se pretvorili u marš na Moskvu i koji su postali najozbiljnija pretnja vlasti predsednika Vladimira Putina za njegove 23 godine na vlasti.

Primer birokratskog delirijuma i inertnosti sistema

Podrška Vagnerovoj grupi je postala  lakmus test kojim se bičuju Oružane snage Ruske federacije. Surovikin nije viđen od subote, ne zna se pouzdano gde se nalazi „general Armagedon'’, postoji verzija da je na ispitivanju, tvrdi blog Arhangel specnaza.

Kako se navodi u tekstu, stvarno rukovođenje tokom specijalne vojne operacije vrši komandant Vazdušno-desantnih snaga Mihail Teplinski. Valerij Gerasimov formalno zadržava mesto načelnika Generalštaba, ali nema nikakve veze sa rešavanjem pitanja SVO.

Ali ova čišćenja se ne tiču samo rukovodstva - dotakla su i obične vojnike i oficire. Evo šta pišu o pilotima koji su odbili da udare na mešovite konvoje sa Vagnerovom grupom i civilima: „Sada su suočeni sa krivičnim gonjenjem. Postoje izveštaji o graničarima koji nisu otvorili vatru iz pešadijskog oružja na konvoj sa stotinama komada opreme'’.

„Ovakvi slučajevi su primer birokratskog delirijuma i inertnosti sistema. U uslovima SVO i gubitka i aviona i letačkog osoblja, sposobni piloti su zlata vredni - svoju korisnost na frontovima mogu dokazati i rečju i delom. Graničari su, prema vojnim birokratama, trebali da odluče da izvrše samoubistvo.

Bez obzira na to kako će Generalštab biti očišćen, u nekim slučajevima je sasvim moguće pokazati fleksibilnost i pokazati adekvatnost'’, zaključuje se u objavi na blogu.

Oglasio se zamenik Surovikina

Prema saznanjima portala Ruskaja Vesna, hapšenje se nije dogodilo, ali su u toku istražne radnje u ruskom vojnom vrhu, u kojima se istražuje je imao bliske veze sa Jevgenijem Prigožinom, a istražitelji ispituju njihovo moguće učešće u pobuni.

„Procedura je sasvim razumljiva, ovo nije neka vrsta masovnog aktiviranja mašine represije'’, piše portal.

Surovikinovog zamenika, general-pukovnika Andreja Judina, niko nikada nije pritvorio, uprkos glasinama da je bio u Lefortovu.

„Na odmoru sam, kod kuće“, rekao je Judin medijima i dodao da nema informacija o tome gde se Surovikin nalazi.

Istovremeno, tokom dana, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je navode da je Surovikin navodno mogao da zna za predstojeću pobunu nazvao spekulacijama i tračevima.

Zašto Kijev neće dobiti Gvozdenu kupolu, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA