Najnovije

Lavrov: Čekam svog starog druga Ivicu Dačića da dođe u Moskvu, neka bira datum

Rusija podržava srpski narod i njegovu poziciju u odbrani Rezolucije 1244, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na brifingu odgovarajući na pitanje RT Balkan.

Nadam se da će Srbi da odole svim pritiscima Zapada i da će Zajednica srpskih opština biti formirana, kako je obećano pre deset godina.

Velika zlatna milijarda diktira svima svoja pravila i to do najsitnijih detalja, do toga s kim će određena zemlja imati prijateljske odnose i s kim će šta da potpiše, naglasio je.

"Zato se nadam da će srpski narod da odoli trenutnoj teškoj situaciji. Zapad pokušava na sve načine da poništi sporazume dostignute još pre deset godina o formiranju ZSO na Kosovu i Metohiji, kada su pokušavali da organizuju zajednicu na Severu Kosova, gde je većinsko srpsko stanovništvo, bez predstavnika Srbije", istakao je.

Mi smo solidarni sa srpskim narodom i njihovom pozicijom da brane Rezoluciju 1244 UN, i brane sve principe dogovorene sa međunarodnom zajednicom koje su odobrile UN.

Lavrov se osvrnuo i na njegovu neuspešnu posetu Srbiji prošle godine rekavši da ga je Zapad sprečio da doputuje u Beograd tako što je zemljama koje se graniče sa Srbijom naredio da zabrane ruskim avionima da prolete.

"Nema razloga da se ljutimo na prijateljske, srpske vlasti", izjavio je Lavrov, odgovarajući na pitanje naše redakcije."Čekam svog starog druga Ivicu Dačića da odabere datum koji mu odgovara i da dođe u Moskvu", kazao je uz osmeh.

U toku su pregovori oko konkretnog datuma posete Moskvi, kazao je i dodao da nije siguran da li će Zapad pokazati "novo naglo negodovanje" i potruditi se da spreči Dačića da poseti Moskvu.

To kakvu politiku Zapad vodi, prema rečima Lavrova, dobro ilustruje situacija iz septembra prošle godine kada su Rusija i Srbija u NJujorku, na Generalnoj skupštini, potpisale plan konsultacija između spoljnopolitičkih aktivnosti.

"Setite se kakvu su histeriju ispoljili američki i evropski zvaničnici. Pitali su se kako Srbija može da potpiše takav dokument sa Rusijom", podsetio je Lavrov.

"To se ne leči, to je opsesija sopstvenom veličinom. Opsesija nepopravljive uverenosti da su jedini u pravu", objasnio je.

Kontakti između Rusije i Srbije se odvijaju redovno, kazao je.

"Poštujemo i srpskog predsednika i premijerku i ministra diplomatije jer su uvek otvoreni za kontakte sa našom ambasadom, a uvek nam je otvorena mogućnost da razgovaramo telefonom", kazao je.

NIŠTA JOŠ NIJE GOTOVO: Nova pobuna protiv Putina - ima samo dva dana da reaguje

Izvor: Rt

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA