Najnovije

ŠOJGU PRED SMENOM? Zanimljive vesti stižu iz Rusije

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin zahteva da se utvrdi ko je sve pokušao da pobegne iz Rusije tokom pobune „Vagnera”

Sergej Šojgu može da „odahne” – na položaju ministra odbrane ga ipak neće zameniti Stiven Sigal, kao što tvrde iranski mediji. Mada je po oceni zapadnih analitičara politička sudbina Šojgua još uvek neizvesna, on kao da ima devet života. Više nego uspešno je preživeo prvi talas „čistke” posle neuspelog Prigožinovog državnog udara.

Kako je „NJuzvik” otkrio, zabuna koja je zapalila društvene mreže da će Putin prepustiti komandovanjem armijom svom dobrom prijatelju, poznatom holivudskom glumcu i majstoru aikida, nastala je tako što su iranski novinari kao pouzdanu vest zapravo preneli pisanje naloga koji pravi parodiju na informacije „Sputnjika”.

Dok se polako sleže prašina posle „Vagnerove” neuspele pobune, a pojedini generali među kojima i šef ruskih oružanih snaga Valerij Gerasimov nestaju iz javnosti, državni vrh se suočava sa teškim pitanjima kao što su učinak, spremnost i lojalnost pojedinih vojnih jedinica da efikasno brane državu.

UKRAJINCI NAPREDUJU: Rusi imaju velike probleme u Zaporoškoj oblasti

Rusko vojno rukovodstvo je bilo upadljivo odsutno u dramatičnih 36 sati minulog vikenda. Kako se kriza u subotu razvijala, jedino su čečenske jedinica Ramzana Kadirova i pripadnici Nacionalne garde generala Viktora Zolotova bile spremne da po cenu života brane Moskvu od vagnerovaca.

Za razliku od Gerasimova i generala Sergeja Surovikina, za koje se špekuliše da su na informativnim razgovorima ili možda čak uhapšeni, Šojgu se posle burnog vikenda na velika vrata vratio u javnost.

U jednom video-snimku je prikazan na u borbenom štabu Zapadnog vojnog okruga, potom kako prima u posetu kubanskog ministra odbrane, a i kao krunski dokaz – da mu ne fali ni dlaka s glave – na sastanku sa Putinom.

Nije malo onih koji misle da je Šojgu posle neuspelog puča izašao još jači, iako je Prigožin umnogome bio u pravu kada je krivio ministra odbrane zbog neispunjenih ratnih ciljeva. Ipak, profesor na Univerzitetu Sirakuza u državi NJujork i ekspert za Rusiju Brajan Tejlor smatra da Putin mora da donese odluku da li Šojgu odlazi ili ostaje na dužnosti. Ali ruski predsednik, kaže Tejlor za „Dojče vele”, to ne može odmah da uradi, jer bi to bio znak slabosti.

S tom ocenom se slaže i i stručnjak za Rusiju sa Univerziteta Regenzburg Fabijan Burkhart: „Čak i ako je u međuvremenu jasno da je i u vojsci Šojgu izrazito neomiljen, mogli bi postojati dobri argumenti da se prvo sačeka kako bi se smena kasnije obelodanila”, kaže Burkhart.

Poznati ruski bloger Boris Rogožin je napisao da je jedna od pozitivnih stvari koja će se desiti posle pokušaja državnog udara 24. juna to što će se vlast osloboditi od nelojalnih i nestabilnih ljudi.

Za sada su na udaru visoki vojni oficiri koji su bili bliski Prigožinu i čija se uloga ispituje u organizovanju pobune. Međutim, još uvek zbog neproverenih informacija vlada konfuzija ko je sve pao u nemilost. Bivši urednik radija Eho Moskve Aleksej Venediktov izjavio je juče da je general-pukovnik Andrij Judin, zamenik generala Sergeja Surovikina, otpušten iz vojske. Ali sam Judin je opovrgao da su on i njegov šef Surovikin u pritvoru. „Na odmoru sam. Kod kuće”, rekao je Judin kratko za portal „Ura.ru”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ni juče novinarima nije dao jasan odgovor gde se nalazi general Sergej Surovikin rekavši: „Preporučujem da kontaktirate Ministarstvo odbrane”, rekao je Peskov, prenosi RIA Novosti.

Na pitanje da li Kremlj može da potvrdi izveštaje o njegovom hapšenju, on je naglasio da nema šta da kaže pored onoga što je već rečeno na ovu temu. Ali potraga za „unutrašnjim neprijateljima” koji su imali saznanja šta Prigožin sprema neće se izgleda zaustaviti samo na vojnim kadrovima.

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin zahteva analizu da se utvrdi ko je sve pokušao da pobegne iz Rusije tokom prošlog vikenda: „Osuđujemo one koji su u teškom trenutku za zemlju je napustili, pobegli. To bi zaista trebalo da bude, između ostalog, kažnjivo.”

U međuvremenu su se pojavili satelitski snimci „Planet labsa”, koji pokazuju da se na 130 kilometara od Minska u blizini mesta Asipoviči na mestu vojnih terena, koji je koristila 465. raketna brigada Belorusije, ubrzano gradi baza za pripadnike grupe „Vagner”.

Vašingtonski Institut za proučavanje rata špekuliše da pregovori sa Prigožinom o uslovima za okončanje oružane pobune još traju i da se on možda na kratko vratio u Rusiju. Kako kažu, na to upućuje kretanje aviona šefa „Vagnera”. NJegova letelica se u utorak iz Minska vratila u Moskvu, a potom produžila let za Sankt Peterburg.

Ali malo je verovatno da Kremlj posle svega još pregovara sa Prigožinom. Šef komiteta ruske Državne dume za odbranu Andrej Kartapolov otkrio je uzrok sukoba Prigožina sa ministrom Sergejem Šojguom. On je juče izjavio da vođa privatne vojne kompanije nije ispoštovao odluku Ministarstva odbrane. Prigožinu je saopšteno da, ako ugovor sa Ministarstvom odbrane ne bude potpisan, neće dobiti finansijska sredstva.

„I svi, osim ’Vagnera’, počeli su da ispunjavaju ovu odluku. Osim ovog gospodina. On je to odbio”, dodao je Katarpolov, prenosi „Sputnjik”.

ŠTA TO KUVA BELORUSIJA? Prave kamp za Vagner zapadni sateliti snimili

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA