Najnovije

Kad Albanci “tračare“ – uvek u igri Srbi, Rusi i Kurti: Lažni premijer radi za proruske krugove u Srbiji?

Između Beograda i Prištine, ali i u međunarodnim diplomatskim krugovima, kruže uznemirujuće glasine prema kojima je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti povezan sa proruskim krugovima u Srbiji, piše u autorskom tekstu za „Albanijan post“ italijanski novinar Stefano Marčeli.

Aljbin Kurti (Foto: Jutjub)

Marčeli navodi da svako ko poznaje Kurtija tvrdi da on „nije budala“, tako da, posmatrajući njegove postupke, ostaje samo opcija da „radi za nekoga“.

„Možemo reći i da smo rekli (u stvari, napisali smo) da je premijer Aljbin Kurti ili budala, ili radi u tuđem interesu, a ne u interesu svoje zemlje“, navodi novinar kojeg na albanskim portalima nazivaju i „stručnjakom za Balkan“ i dodaje:

„Svako ko poznaje Kurtija kune se da on nije budala. Dakle, da bi se pravilno protumačilo njegovo ponašanje, koje je, kako je naveo komandant misije Kfora, ‘rizikovalo da pokrene novi rat na Balkanu’, ostaje samo druga hipoteza: za koga radi prištinski premijer?“

Prema Marčelijevim rečima, izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar dobro je objasnio da „ako Kurti nastavi da grize ruku koja mu daje hleb, rizikuje da izgubi velika zapadna sredstva, ali i izglede za ulazak u NATO i EU“.

Marčeli redom nabraja koje bi sve sankcije mogle pogoditi Prištinu ukoliko ne deeskalira situaciju na severu KiM: vizna liberalizacija može biti revidirana, može doći do zastoja kada je u pitanju prijem u međunarodne organizacije i da druge zemlje ne priznaju nezavisnost tzv. Kosova.

„Uz sve ovo stoji činjenica da Kosovo* rizikuje da postane prvi problem stabilnosti Balkana skidanjem titule remetilačkog faktora sa omraženih Srba. Da li bi ovi rezultati bili poželjni za građane Kosova? Dakle, evidentno je da Kurti ne radi u interesu svoje zemlje i svog naroda“, navodi Marčeli za „Albanijan post“.

On piše da „kruže uznemirujuće glasine prema kojima je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti povezan sa proruskim krugovima u Srbiji“, što bi značilo da „igra veoma opasnu igru, kako za sebe tako i za svoju zemlju“.

On ocenjuje da bi se Kurti, ukoliko su glasine tačne, stavio i u središte sukoba dva politička bloka u Srbiji i time pomogao „evropskoj perspektivi“.

„Ali to su samo glasine, koje mogu proizaći samo iz neprijateljstva nekih krugova prema kosovskom premijeru. Međutim, ako Eskobar kaže da od ovoga najviše imaju koristi Rusi, onda nas logika vodi ka Aljbinovim vezama sa Rusijom“, ističe Marčeli i ukazuje da postoji još jedna mogućnost:

„Da je prosto reč o pozorišnoj komediji, u kojoj glavni junak želi da pokaže publici da će, ako ikada potpiše sporazum sa Vučićem, to učiniti samo zato što ga forsiraju zapadne sile“.

U međuvremenu, turski vojnici se vraćaju na istorijsko Kosovo polje, navodi, „a to nije dobro za Srbe“, uz ocenu da „Srbi još slave poraz“ od Turaka.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA