Najnovije

STIGAO ŽESTOK ODGOVOR VUČIĆU: Opozicija jednoglasno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u poslednjem obraćanju javnosti da čeka opoziciju na razgovorima. U pismu kažu da ni ovog puta nisu dobili nikakav zvaničan poziv, ali da sa Vučićem neće biti razgovora dok se ne ispune svi zahtevi protesta.

U četvrtak uveče javnosti su se, kako su najavili, obratili predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić. S tim što na ovoj adresi nije bilo spektakularnih ekonomskih i političkih vesti, kako je bilo najavljivano pre nekoliko dana. Osim ako spektakularna vest nije nova runda "helikopterskog novca" i podela novca građanima Srbije uoči najavljenih izbora. Premijer nije podneo ostavku, Vlada nije raspuštena, ministar policije Bratislav Gašić nije smenjen, a Vučić je ponovio da će biti izbora, ali se ne zna kada.

„Kao predsednik republike sačekaću ih na razgovorima, da se ne desi da nismo hteli. Uputiću ih da je to jedini mogući način. Uputiću ih da je to jedini mogući način da dovedu do promena koje toliko žele. Neće biti prelazne vlade, jer prelazna vlada zahteva moju odluku, a ja takvu odluku nikada neću doneti. Po tom pitanju nema razgovora i pregovora. Neće biti prelazne vlade, ne zato što je to neki politički hir... To je uništavanje Srbije, uništavanje Srbije“, rekao je Vučić.

On je naveo i da ćemo imati vanredne izbore, samo je pitanje meseca kada će biti održani.

„Tenzije u društvu se uvek rešavaju izborima, neki su stvarali te tenzije čak i ne zato što su imali političke zahteve, već zato što su imali zahteve pojedinih tajkuna da ostvare svoje interese... Nijedan od zahteva se ne tiče položaja dece, nastavnika i bilo kog društvenih grupa, osim političara i njihovih tajkuna. To se vidi kroz svaki zahtev. Došli smo do zahteva da se Bratislav Gašić razreši. Premijer ne želi da ga smeni pod prinudom“, rekao je Vučić.

U takvim okolnostima opozicija ne vidi razlog da razgovara sa predsednikom.

Mi nismo ni hijene ni lešinari
Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas kaže za Novu da neće ići na razgovore sa Vučićem.

I lider Demokratske stranke Zoran Lutovac.

„Vučić je pozvao hijene i lešinare na razgovor. Pošto nisam ni hijena ni lešinar, neću ići na taj razgovor”, rekao je Lutovac.

Iste poruke stižu i iz Narodne stranke.

„Nema razgovora sa Vučićem, zahtevi protesta „Srbija protiv nasilja“ su vrlo jasni i nema pregovora o bezbednosti dece, bezbednosti građana i normalizaciji društva. NJegovi pokušaji da podmiti građane da odustanu od svojih zahteva neće uspeti, jer je svima jasno da je ovo samo još jedan pokušaj manipulacije kako bi se izbegao od odgovornosti i pokušao da odbrani svoje medije koji su fabrike mržnje, agresije, nemorala i nasilja“, kaže on.za list „Nova“ potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

Isto kažu i Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, ali i stranka Zajedno.

Kopredsednica ove stranke Biljana Stojković kaže da Vučićev poziv opoziciji zapravo ne postoji.

„Kao i sve što radi, ovo je prevara i medijska manipulacija. Neko ko se ozbiljno bavi dijalogom morao bi da razume kako se dijalog odvija i kako se na njega poziva – uz poštovanje sagovornika i želju da čuje njegove argumente. Kod Vučića ne nalazimo ni jedno ni drugo, a to vrlo dobro razumeju i njegovi poslanici, koji demonstriraju istu bahatost i nespremnost da slušaju u skupštini. U tom smislu, svaka ideja o razgovoru izgleda nemoguća“, kaže Stojković i dodaje:

„Razgovor može biti samo o tome kako će Vučić ispuniti zahteve građanskih protesta, kada će to učiniti i kako će ispuniti zadovoljenje osnovnih demokratskih i civilizacijskih vrednosti u jednom društvu. Ako očekuje trgovinu građanskim potraživanjima, ne mora ni da nas zove”.

Standardno foliranje medija

Kada su u pitanju desničarske stranke, situacija je identična. Lider Dveri Boško Obradović kaže da je Vučićev poziv obično medijska folija i da se na njega neće odazvati.

„Ne verujem da će iko iz opozicije odgovarati na Vučićeve lažne pozive na dijalog. Oni su lažni jer nikada nikome nije stigao zvaničan poziv, niti je poznata tema tih razgovora. Obično je to medijsko ometanje. Istovremeno, Vučić je izgubio svaki kredibilitet da bude moderator razgovora vlasti i opozicije, jer mu se više ne veruje i niko neće da ide na njega da bi to onda dalje marketinški zloupotrebio. S obzirom na to da više nije predsednik stranke, on zaista ne može da ima veze sa dijalogom vlasti i opozicije“, kaže Obradović za Novu.

On smatra da taj dijalog treba da se vodi u Narodnoj skupštini u okviru kojeg treba da se dogovori kada i koje izbore ćemo imati u narednih godinu dana i kako formirati prelaznu vladu koja će do tada voditi državu.

„Prelazna vlada je predmet dogovora vlasti i opozicije, mogu je činiti potpuno nestranački ljudi u koje svi imaju poverenja, ili predstavnici vlasti i opozicije koji se međusobno kontrolišu tako da postoji nema zloupotrebe medija, biračkog spiska, zaposlenih u javnom sektoru i javnih resursa u izbornoj kampanji. Prelazna vlada svakako ne bi dozvolila bilo kakvu kupovinu glasova državnim i narodnim novcem, na šta je predsednik Republike sinoć u više navrata nagovestio kršenje Ustava. A onda na slobodnim izborima građani odlučuju ko će nastaviti da vodi državu, bez pritisaka i ucena sa bilo koje strane“, zaključuje Obradović.

Poslanik Novog DSS-a Predrag Marsenić kaže za Novu da je stav ove stranke da sa Vučićem nema razgovora.

„Za nas je on izgubio legitimitet kao predsednik onog trenutka kada je prihvatio nemačko-francuski plan, prekršio Ustav i praktično priznao nezavisnost Kosova i Metohije. On za nas praktično više nije predsednik Srbije“, kaže Marsenić i dodaje da Novi DSS veruje da su izbori jedino rešenje za ovu krizu.

„Ali ti izbori moraju biti fer i pošteni, a prvo se moraju ispuniti svi zahtevi protesta „Srbija protiv nasilja“.

Na pitanje da li ide na proteste, odgovara potvrdno.

„Da, mislim da sam bio samo jednom. Skoro svi mi iz stranke idemo na proteste, čak smo ih pozivali preko mreža. Narod je sa punim opravdanjem izašao na ulice“, zaključuje Marsenić.

SMRDI NA SVETSKI SUKOB: NATO trupe ulaze u Ukrajinu uskoro?

Izvor: Nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA